Vrei un credit ipotecar? 5 lucruri importante pe care să le ai în vedere

Niciunul dintre bunurile pe care le deține o persoană nu au un impact la fel de mare asupra sa ca o locuință proprie. Un imobil este responsabil de fericire, sănătatea, viața socială sau stabilitatea financiară a fiecăruia dintre noi, de aceea cu toții îi acordăm multă importanță. Însă, majoritatea oamenilor nu își permit să-și cumpere o locuință prea ușor, astfel că apelează adesea la cea mai la îndemână soluție: creditul imobiliar. Accesat frecvent pentru achiziția unei case, dar și pentru construcția sau renovarea unui imobil, acesta presupune un împrumut pe termen mediu sau lung prin care suma de bani obținută este garantată cu respectiva locuință. Este vorba de un angajament serios, poate chiar și cu sacrificii din partea ta, așa că trebuie să te asiguri că știi tot ce trebuie despre creditul ipotecar înainte de a merge la bancă. Iată cinci aspecte pe care e necesar să le iei în considerare.

1. Evaluază-ți veniturile și cheltuielile

Contractarea responsabilă a unui credit ipotecar începe cu o evaluare atentă a capacității tale financiare. Veniturile tale lunare reprezintă unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate care determină accesul unei persoane la un împrumut. Prin urmare, stabilește care sunt câștigurile tale și cheltuielile, dar și planurile de viitor. Ia în considerare faptul că perioada de rambursare a unui credit imobiliar variază între 5 și 35 de ani, așa că pe lângă situația actuală, profesională sau personală, nu uita să ai în vedere și lucrurile viitoare. O analiză sinceră te va ajuta să nu resimți creditul ca pe o povară greu de dus și nici să ajungi în imposibilitatea de a plăti ratele, iar proprietatea să-ți fie confiscată.

2.  Află ce sumă poți împrumuta și cât poți plăti lunar la bancă

În general, suma pe care o va oferi un creditor are la bază valoarea proprietății pe care intenționezi să o achiziționezi. De cele mai multe ori, o ipotecă reprezintă aproape 80% din valoarea imobilului stabilită de un expert independent. Conform normelor actuale, gradul maxim de îndatorare al unei persoane nu poate depăși 60% din venit, ponderea optimă situându-se între 30-50% din câștigurile totale. Așadar, suma pe care o vei putea împrumuta se stabilește luând în calcul valoarea proprietății și gradul tău maxim de îndatorare. Bineînțeles, pot exista și excepții, dar în astfel de cazuri s-ar putea să fie nevoie de mai multe garanții sau condiții mai puțin favorabile pentru tine. În ceea ce privește plata ratei lunare, gândește-te de două ori înainte de a opta pentru un credit imobiliar. Majoritatea experților recomandă ca aceasta să nu depășească o treime din veniturile tale, ca să-ți mai rămână bani și pentru cheltuielile curente sau alte costuri neprevăzute care ar putea să apară în viitor. Un grad excesiv de îndatorare pune presiune pe disponibilitățile tale financiare și poate crește incidența de neplată.

3. Ia în calcul comisioanele atașate creditului ipotecar

Înainte de a lua decizia solicitării unui împrumut ipotecar, este foarte important să cunoști toate comisioanele care vin la pachet cu acest credit. Componenta principală a ratei lunare este dobânda, însă pe lângă aceasta pot exista și alte taxe care să-ți crească costul lunar. Poate fi vorba de polițe de asigurare a creditului ori a imobilului, comision de analiză a dosarului, pentru administrarea soldului, taxe de rambursare anticipată sau comision pentru întârziere la plată. De asemenea, nu uita nici de indicele Robor care poate influența destul de mult creditul ipotecar cu dobândă variabilă. Acesta poate fluctua destul de mult și îți va afecta considerabil veniturile. Mai multe despre indicele robor și modalitatea de calcul a creditelor pe baza acestuia poți afla de pe cursvalutar.ro

4. Stabilește pe ce perioadă poți lua creditul ipotecar

Durata împrumutului accesat, convenită împreună cu creditorul, este unul dintre principalele lucruri care determină cât de mari vor fi ratele tale lunare. Perioada de rambursare a creditului ipotecar trebuie să fie stabilită în funcție de caracteristicile și nevoile tale, pentru a nu-ți compromite siguranța financiară pe termen mediu sau lung. Trebuie să știi că cu cât termenul de plată este mai scurt cu atât valoarea ratei lunare va fi mai mare, însă dobânda pentru suma împrumutată este redusă. În schimb, pentru o durată de rambursare prelungită, suma lunară de plată va fi mai mică, dar dobânda datorată mai mare. Potrivit specialiștilor, în cazul creditului ipotecar, perioada de 10-15 ani pentru returnarea acestuia este cea mai potrivită.

5. Analizează mai multe oferte

Chiar dacă îți dorești să ajungi cât mai repede la casa ta, este indicat să analizezi mai multe variante de credite ipotecare înainte de a lua decizia finală. Condițiile de împrumut variază de la o instituție bancară la alta, așa că o evaluare atentă s-ar putea să-ți aducă beneficii nebănuite.

Contractarea unui credit ipotecar reprezintă o hotărâre foarte importantă, pe care trebuie să o iei după ce ai cercetat suficient ofertele băncilor și te-ai documentat cu privire la toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. Acest proces nu trebuie să fie unul complicat, însă  nimeni nu încurajează o îndatorare ineficientă, din care să rezulte incapacitatea rambursării creditului.

loading...
loading...