VISUL AMERICAN AL PRIMARULUI DIN BREBU

Domnul primar visa cu ochii deschiși. Orașul ispitelor, Las Vegas, cu ale sale cazinouri, cu replici ale piramidelor, ale turnului Eiffel sau cu o Veneție în miniatură, îi făcea cu ochiul. Dar oamenii din Brebu l-au trezit la realitate.

Încă o pildă despre felul cum este înțeleasă misiunea unui primar in România secolului 21. A fi primar este, în ochii celor aleși în această funcție, doar o oportunitate. În nici un caz o datorie, sau o încercare de a arăta oamenilor că în fruntea lor este un om gospodar, preocupat de problemele urbei. A ajunge primar este o ocazie de a te îmbogăți, de a-ți face toate poftele, dar nu pe banii tăi, ci pe ai celor care te-au votat. Banii primarului rămân la adapost, nu se pot cheltui, pentru că peste patru ani nu mai știi dacă vei fi ales, și în acest caz ai nevoie de o sumă pusă deoparte. Nu se știe niciodată ce vremuri pot veni, deși parlamentarii au avut grijă să le asigure o bătrânețe liniștită tuturor primarilor, prin pensiile speciale votate atât de repede.

p1

Domnul primar al comunei Brebu, Adrian Ungureanu, hotărâse că e cazul să facă o vizită în Las Vegas, pentru a învăța ce înseamnă administrația locală de la edilii unui oraș vestit în întreaga lume. De ce a ales primarul tocmai America pentru a se dumiri cum se conduce un oraș, când la fel de bine s-ar fi putut documenta într-o vizită de lucru mai aproape de casă, la Budapesta, Varșovia sau Praga? După opinia primarului, avem ce învăța de la americani, chiar și în materie de istorie, din moment ce aceștia au adus în Las Vegas replici celebre ale piramidelor, ale turnului Eiffel sau ale frumoasei Veneții. De acord, istoria este un capitol important din educația unui cetățean, dar iarăși întreb: nu aveai ce învăța, legat de istorie, vizitând orașe precum Londra, Atena, Roma, Paris, Viena, sau Berlin? Acolo vedeai monumentele originale, nu replici ale lor, și învățai istoria direct de la sursă.

p3

Cetățenii din Brebu s-au revoltat, la aflarea veștii că primarul lor vrea să cheltuiască 45000 de lei din bugetul comunei pentru o astfel de extravaganță. Văzând reacția oamenilor, primarul a declarat că renunță la idee, dar nu a uitat să specifice că locuitorii din Brebu au o mentalitate comunistă. Aceasta mentalitate înseamnă, în opinia primarului, că ei se gândesc doar la realitățile imediate (lipsa apei curente, străzile neasfaltate, un dispensar modern) în loc să vadă imaginea de ansamblu și avantajele care ar fi decurs din vizita domnului Ungureanu la Las Vegas. Ce limitați sunt locuitorii-comuniști din Brebu, nu-i așa?

p4

Felicitări oamenilor din Brebu, care au avut curajul să ia atitudine față de felul în care înțelege primarul să cheltuie banul public. Așa trebuie să reacționăm toți, atunci când vedem că aleșii își fac de cap pe banii noștri. Oamenii au fost prostiți, mințiti, de prea multe ori, și nu mai acceptă acest tratament din partea politicienilor. Visul american al primarului din Brebu a fost zădărnicit de reacția celor care l-au ales, dar oare câți primari cu astfel de apucături mai avem? Reacția cetățenilor din Brebu trebuie să fie un model pentru toți contribuabilii.

Cristian Huluban

loading...
loading...