Tumori cerebrale operate minim invaziv

Datorită progreselor înregistrate în materie de tehnologie, de imagistică medicală și de instrumente chirurgicale, în prezent, medicii neurochirurgi români pot efectua proceduri minim invazive pentru a opera tumorile cerebrale. Aceste operații se mai numesc și craniotomii keyhole, adică „prin gaura cheii”.

Aceste proceduri minim invazive oferă extrem de multe beneficii pentru pacienții care optează pentru chirurgie cranio cerebrală minim invazivă, în detrimentul chirurgiei care se făcea, în trecut, cu incizii mai mari, care însemnau ca bucăți din cutia craniană să fie îndepărtate, pentru ca medicul chirurg să aibă acces la creier.

Iată care sunt acele tumori cerebrale care pot fi operate de medicul neurochirurg prin abordări minim invazive:

Glioamele, glioblastoamele și astrocitoamele

Aceste tipuri de tumori cerebrale sunt cel mai bine tratate prin abordarea minim invazivă. Glioamele, inclusiv glioblastoamele multiforme și astrocitoamele anaplastice, sunt incluse pe lista tumorilor care pot fi tratate printr-o abordare multidisciplinară. Aceasta include chirurgie minim invazivă, terapii țintite și radioterapie. Din fericire, majoritatea glioamelor pot fi îndepărtate chirurgical pe mai multe rute ca „prin gaura cheii”, în funcție de localizarea și de dimensiunea tumorii.

Tumorile metastatice cerebrale

Tratamentul inițial pentru acest tip de tumori este, de regulă, axat pe radiochirurgie și/sau pe îndepărtare chirurgicală. Din fericire, pentru pacienții care au nevoie de operație pentru aceste tumori cerebrale, cele mai multe dintre ele pot fi scoase printr-o abordare minim invazivă.

Schwanomul vestibular (neurinomul de acustic)

Schwannoamele sunt tumori relativ comune ce apar la baza craniului. Pentru cazurile în care pacienții prezintă simptome din cauza Schwannoamelor, există abordări de chirurgie minim invazivă, de tip keyhole și pe cale endoscopică.

Meningiomul

Tratamentul optim pentru meningioame, acele tumori de la baza craniului, este îndepărtarea chirurgicală. Din fericire, anumite tipuri de meningioame care duc la pierderea vederii pot fi îndepărtate printr-o abordare minim invazivă de tip keyhole (o abordare endoscopică endonazală).

Craniofaringiomul

Tratamentul optim pentru craniofaringioame este îndepărtarea chirugicală maximală. Pentru majoritatea pacienților, aceste tumori cerebrale benigne pot fi îndepărtate prin chirurgia „prin gaura cheii” – fie pe ruta nazală, adică prin folosirea abordării endoscopice endonazale, fie printr-o craniotomie făcută cu o mică incizie prin sprinceană.

Hemangioblastoamele

Acestea sunt tumori cerebrale benigne, iar când pacientul prezintă simptome din cauza lor, acestea necesită în general intervenție chirurgicală. Clinicile de neurochirurgie pot trata aceste tumori prin abordări chirurgicale minim invazive, cu incizii mici.

Tumorile intraventriculare

Categoria tumorilor intraventriculare include atât tumori benigne, cât și tumori maligne. Acestea pot fi tratate cu ajutorul unor abordări unice, de chirurgie minim invazivă. Abordarea aleasă de medicul neurochirurg depinde de dimensiunea tumorii, de tipul ei și de localizarea într-un anumit ventricul din creier. Aceste tumori includ: glioamele, tumorile metastatice din creier, neurocitomul central, meningioamele, anumite tipuri de astrocitoame etc.

Chisturile arahnoidiene

Acestea pot fi tratate prin intermediul unor intervenții endoscopice simple. Este vorba de formațiuni sau mase benigne, pline cu lichid, care pot cauza, printre altele, pierderea vederii și dureri de cap. Tratamentul acestor chisturi se face, la modul ideal, printr-o abordare endoscopică endonazală.

Chistul coloidal

Chisturile coloidale sunt acumulări de lichid care apar în ventriculii din creier. Ele pot cauza dureri de cap, modificări ale vederii, tulburări de memorie, etc. Majoritatea chisturilor coloidale simptomatice pot fi îndepărtate prin tehnici endoscopice minim invazive.

Tumorile regiunii cerebrale pineale

Aceste formațiuni tumorale apar în interiorul sau în apropierea glandei pineale din creier, numită și epifiză. Tratamentul optim pentru pacienții cu tumori epifizare (pineale) depinde de subtipul tumorii și poate fi alcătuit din mai multe etape: îndepărtarea chirurgicală, radioterapie și/sau chimioterapie. Majoritatea tumorilor pineale pot fi accesate printr-o abordare endoscopică minim invazivă, adică medicul neurochirug le operează prin „gaura cheii”, făcând incizii foarte mici.

Există multe alte tipuri de tumori cerebrale, atât benigne, cât și maligne, care pot fi abordate prin chirurgia minim invazivă. Important este să discuți cu medicul neurochirurg înainte de procedură și să-l rogi să-ți explice pe înțelesul tău în ce constă, mai exact, procedura la care urmează să fii supus.

Referințe bibliografice:

The Pacific Neuroscience medical and editorial team. Minimally Invasive Brain Surgery: Keyhole Craniotomy. 16 Apr. 2020, www.pacificneuroscienceinstitute.org/brain-tumor/treatment/minimally-invasive-brain-surgery/. Accesat la 22 august 2020.

loading...
loading...