Transportul materialelor de construcții: 7 aspecte importante

Industria construcțiilor este în plină expansiune. Sectoarele industriale, comerciale și rezidențiale se dezvoltă în mod continuu, iar materialele pentru construcții sunt foarte solicitate. Transportarea acestor materiale necesită multă atenție, o logistică bine dezvoltată și mașini echipate corespunzător.

De fapt, transportul și logistica reprezintă centrul de comandă pentru implementarea lanțului de aprovizionare a șantierelor.  Un sistem eficient va include un soft inteligent și oameni bine pregătiți care să gestioneze comenzile și livrarea acestora.

Deoarece materialele de construcții pot fi din cele mai diverse, transportul acestora trebuie să țină seamă de câteva aspecte importante printre care:

  1. Ce cantitate de materiale vor fi transportate?

Dacă materialele transportate sunt pentru uzul propriu sau pentru o construcție mică, gestionarea acestora va fi destul de ușor de făcut. Existența unui deviz și a unui furnizor unic vor minimiza durata achiziției și costurile de transport.

Dacă, în schimb, materialele sunt destinate unui șantier pentru un bloc, de exemplu, materialele vor fi în cantități foarte mari așa că, cel mai bine ar fi să nu îți asumi tu această sarcină. Solicită livrarea materialelor de către furnizor, acesta având la dispoziție toate elementele necesare.

  1. Care sunt distanțele la care vor fi livrate materialele?

Costurile cu transportul materialelor este direct proporțional cu greutatea lor și cu distanța parcursă. Încearcă să găsești un furnizor localizat cât mai aproape de șantier pentru a minimiza bugetul cu aceste cheltuieli.

  1. Ce tip de mașini de transport sunt necesare?

Materialele de construcție sunt masive și grele sau doar doar voluminoase și fragile? În funcție de caracteristicile materialelor pe care ai nevoie să le transporți, poți opta pentru diverse variante de echipare a mașinilor. Una dintre soluții ar fi să alegi o echipare cu rafturi pentru auto utilitare de la Storevan,        care îți oferă nenumărate posibilități de compartimentare și organizare a spațiului.

  1. Materialele fac parte din categoria celor inflamabile sau cu pericol de explozie?

Transportul anumitor materiale încadrate în categorii de risc trebuie făcut în condiții speciale, bine monitorizate. Orice nerespectare a acestor reguli se poate transforma într-un real pericol pentru toți participanții la trafic și se poate pedepsi cu întocmirea unui dosar penal.

  1. Ai asigurare pentru marfa transportată?

Materialele transportate pot suferi diverse pagube de la vărsare, ciobire sau deformare, până la daune majore care se pot solda cu imposibilitatea utilizării lor. De asemenea, există riscul ca materialele să fie furate în timpul transportului, iar costurile cu înlocuirea lor vor trebui suportate de către tine. Încheierea unei asigurări de transport va acoperi aceste riscuri și îți vor permite să te concentrezi pe alte detalii care solicită atenția ta.

  1. Cine se ocupă de încărcarea/descărcarea mărfii?

Un volum mare de materiale de construcții necesită o întreagă echipă care să o încarce / descarce din mașină. Chiar dacă poți include în fișa postului semnată de șofer inclusiv aceste operațiuni, va trebui să ai în vedere că uneori este imposibilă transportarea materialelor lungi sau grele de către o singură persoană.

  1. Transporturile au loc pe teritoriul României sau este nevoie de trecerea vămii?

Transporturile interne se desfășoară destul de facil, atâta timp cât materialele sunt însoțite de un aviz de expediție.

Dacă, în schimb, este vorba de un export sau un import de materiale de construcții, vor interveni și alte detalii legate de vămuire, taxe vamale sau declararea materialelor care se supun regulamentelor speciale. Asigură-te că ești la curent cu toate aceste detalii specifice, atunci când este vorba de un transport de materiale care traversează granițele uneia sau mai multor țări. Ai în vedere că regulamentele vamale pot diferi de la o țară la alta așa că, cel mai bine, ar fi să apelezi la un comisionar vamal care îți poate oferi toate informațiile necesare unui transport sigur.

 

loading...
loading...