Totul despre Yeni Raki, cea mai consumată băutură în Turcia

Bogăția culturală și culinară a Turciei este prezentă și în varietatea de băuturi care sunt consumate în mod tradițional în diferitele regiuni ale Turciei, cum este Yeni Raki

Ce este Yeni Raki?

Yeni Raki este o băutură tradiţională turcească, neîndulcită, cu aromă de anason, savurată adesea ca aperitiv. Yeni Raki este distilată de două ori din struguri, stafide şi anason, fiind învechită apoi în butoaie din lemn de stejar timp de 30 până la 40 de zile, pentru a-şi definitiva aroma. Suma mixtă (tescovină de struguri) și Raki (Ra-kıh) cu aromă de anason înțepător are un gust distinctiv, iar cea de-a doua distilare este cheia succesului acestei băuturi naționale.

Turceasca băutură Yeni Raki are are o concentrație alcoolică de 45% și este în mod obișnuit diluată cu apă sau cuburi de gheață pentru a face gustul mai plăcut.

În spatele băuturii Yeni Raki există o poveste

Prin adăugarea de apă sau cuburi de gheață, această băutură alcoolică, Yeni Raki, se transformă într-o culoare albă lăptoasă. Acesta este motivul pentru care turcii o numesc „lapte de leu” – (Aslan sütü). Întrucât Aslan („leul”) este o metaforă comună pentru un om puternic și curajos în Turcia, acest lucru conferă termenului un sens apropiat de „laptele pentru cei puternici”. Cu toate acestea, această băutură națională este savurată de majoritatea oamenilor, indiferent de sex, vârstă (+18) sau clasa socială pe care o dețin.

Istoria băuturii tradiționale Yeni Raki

Turcia nu are doar o bucătărie înfloritoare și bogată, ci și o tradiție solidă în lumea băuturilor. Există unele înregistrări în documentele istorice care susțin că Yeni Raki datează din secolul al XVI-lea d. Hr., când a fost distilată pentru prima dată. Deci această băutură este veche de secole, fiind cea mai consumată din taverne, restaurante. Totodată, cărțile istorice dezvăluie că de-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri, cum ar fi: Üzümkizi raki, Erdek raki, Bilecik raki.

Cum a început producția de Yeni Raki?

Producția băuturii Yeni Raki începe în timpul Imperiului Otoman, când arta distilării a fost inventată de non-musulmanii care locuiau în Istanbul. Au existat mai mulți producători care au creat băuturi alcoolice folosind vin. Așadar, primul „vin raki”, fără adăugarea de aromă de anason, a fost introdus în timpul otomanilor.

Încearcă băutura tradițională Yeni Raki, pentru a înțelege și a afla mai multe despre diversa cultură turcească 

Dacă te întrebi care este prețul băuturii legendare Yeni Raki, află că se poate achiziționa la un preț accesibil în magazinul online de băuturi alcoolice Alcool Discount. Pentru o experiență turcească captivantă, profită de prețurile mici de pe Alcool Discount. Dacă vizitezi Turcia, plecarea fără a gusta câteva pahare de Yeni Rai este considerată o adevărată rușine.

Cu ce mâncăruri se asociază băutura Yeni Raki?

Perechea tipică de asociere este Yeni Raki și peștele. Cea mai mare parte a restaurantelor turcești îl servesc în acest fel. Combinațiile dintre Yeni Raki și pepene și peynir (acea brânză care amintește foarte mult de feta) sunt, de asemenea, foarte populare.

Ce profil aromatic și ce gust prezintă băutura Yeni Raki?

Amestecul Yeni Raki dă naștere unor arome sofisticate de fructe tropicale, anason și mentă. Gustul combină arome uscate şi minerale, condimentate cu un strop de piper. Finish-ul este de asemenea piperat.

În Turcia, producția Yeni Raki s-a îmbunătățit în ultimii ani

40 de milioane de litri de Yeni Raki sunt consumați în fiecare an, ducând cu mult această băutură tradițională pe primul loc pe listă, fiind cea mai preferată băutură alcoolică din Turcia.

Din ce a fost inspirată băutura Yeni Raki?

Produsă în întregime din struguri proaspeți și fără adaos de zahăr, Yeni Raki a fost dezvoltată și inspirată de gusturile liniștite și rafinate, cum ar fi cafeaua de calitate și uleiul de măsline presat la rece. Este considerată un cadou pentru cei care cunosc valoarea timpului.

Tradiția de a sorbi Yeni Raki

Procesul de a bea turceasca Yeni Raki este unul elaborat și detaliat, iar consumul de Yeni Raki în Turcia are o ceremonie, o disciplină, unele tradiții și o cantitate potrivită de mâncare alături.

Alcool Discount așteaptă cu nerăbdare să vă întâmpine cu prețuri mici la băuturi, pentru o experiență turcească de neuitat!

loading...
loading...