Tot ce trebuie să știi înainte de a aduce un nou-născut acasă

Nașterea unui copil reprezintă un moment magic pentru orice familie. Părinții se pregătesc din timp pentru momentul nașterii, achiziționează lucrurile de care au nevoie în casă pentru îngrijirea nou-născutului și au grijă să asigure un mediu cât mai potrivit pentru creșterea acestuia. 

Cu atâtea sarcini pe cap, se poate întâmpla ca unele aspecte importante să fie omise. Fie că vorbim despre transportul acasă, de hrănirea și îngrijirea nou-născutului sau de prezentarea acestuia familiei și prietenilor, primele zile de viață ale micuțului sunt o adevărată provocare. Pentru a te asigura că totul decurge bine, citește rândurile de mai jos și vei afla tot ce trebuie să știi înainte de a aduce nou-născutul acasă.   

Pregătirea plecării

Înainte de a părăsi maternitatea, asigură-te că nu ai nelămuriri în ce privește starea bebelușului și îngrijirea sa. De asemenea, discută cu medicul și află când este timpul pentru prima consultație a copilului. 

Modul în care îmbraci nou-născutul pentru prima lui călătorie influențează confortul și starea lui fizică. Multe mame aleg haine mai groase decât ar fi nevoie. Nu fă această greșeală! Supraîncălzirea poate dăuna sănătății bebelușului. Îmbracă-l așa cum te-ai îmbrăca și tu. Așadar, dacă ție ți-e cald cu un fes în mijlocul verii, la fel îi este și lui. Când este cald, câteva haine subțiri de bumbac și o păturică pusă peste picioare sunt de ajuns. Iarna, sunt potrivite o pijama care să-i acopere inclusiv membrele, o căciulă și o pătură călduroasă. Oricum l-ai îmbrăca, ai grijă ca nimic să nu-i acopere fața, ca să nu se sufoce.

Călătoria cu mașina

Cel mai important element al transportului nou-născutului acasă este siguranța. Chiar și în cazul unei călătorii scurte, nu este sigur să ții nou-născutul în brațe. O frână bruscă îl poate arunca din brațele tale. Prin urmare, este esențial să achiziționezi un scaun de mașină pentru bebeluș. Există multe modele de scaune auto pentru copii pe piață, dar, alege unul potrivit pentru nou-născuți. Nu pune niciodată scaunul în partea din față a autoturismului, fiindcă majoritatea accidentelor afectează pasagerii din această zonă. În plus, airbagul reprezintă un real pericol pentru bebeluși. De asemenea, acordă atenție fixării scaunului, astfel încât acesta să rămână bine prins, în orice condiții. 

Îngrijirea nou-născutului

Bebelușul de câteva zile are un ciclu de viață simplu, care presupune hrănire, excreție și mult somn. Somnul poate însuma până la 20-22 de ore pe zi și presupune un pătuț confortabil, liber de jucării, perne și alte obiecte. Singurul lucru care trebuie să fie în pătuț este un cearșaf bine întins. 

Una din îngrijorările părinților este legată de cantitatea de hrană a nou-născuților. Bebelușii trebuie să mănânce de câte ori le este foame și, cum stomacul lor este mic, ei se hrănesc de 8-12 ori pe zi. În primele zile de viață, chiar dacă mănâncă bine, bebelușii pierd în greutate, însă, acest lucru este normal. La fel de normal este și plânsul frecvent. Aceasta este singura lor modalitate de a-și comunica semnale legate de starea și nevoile lor. În primele zile, chiar și descoperirea funcțiilor propriului corp face nou-născutul să plângă.

Prezentarea nou-născutului familiei și prietenilor

Aducerea nou-născutului acasă poate reprezenta o provocare, mai ales, dacă mai ai și alți copii. Aceștia pot fi foarte entuziasmați și vor cere să se joace imediat cu el. Mai există situația în care pot fi geloși, pentru că nu mai sunt în centrul atenției. Animalele de companie pot simți și ele lipsa atenției, dar, în orice situație, trebuie ținute la distanță în primele săptămâni. La distanță ar trebui ținuți și prietenii și rudele care vor dori să vadă bebelușul abia adus de la maternitate. Mai bine primește-i în vizită după câteva zile, în număr restrâns și în zile diferite. Nu te sfii să-i întrebi dacă sunt sau au fost bolnavi recent sau să le ceri să se spele pe mâini înainte de a atinge copilul. Sistemul imunitar al nou-născutului nu este dezvoltat complet, așa că siguranța sanitară trebuie să primeze.

Aducerea nou-născutului acasă este un eveniment important pentru părinți și pentru apropiații acestora. Cum micul membru al familiei este sensibil, trebuie să acorzi atenție tuturor aspectelor legate de siguranța și îngrijirea sa. În acest fel, vei avea un copil sănătos și fericit.

Referințe: 

Alli, Renee A. Baby’s First Week: What to Expect at the Hospital and at Home. 6 June 2020, www.webmd.com/parenting/baby/my-babys-here-now-what-do.

 

 

loading...
loading...