Tot ce trebuie să știi despre alegerea unui cod CAEN: alegere, schimbare, autorizare

Când vrei să-ți deschizi o afacere, printre primele lucruri de care o să te ocupi se află și aspectele legale. Mai exact, va fi nevoie să înființezi o entitate juridică la Registrul Comerțului. Pe lângă denumirea societății, atunci se va stabili și codul CAEN. Iată ce trebuie să știi despre acest proces!

Ce este codul CAEN?

CAEN este un acronim ce provine de la ‘’Clasificarea Activităților din Economia Națională’’. Cu alte cuvinte, reprezintă o clasificare statistică prin care se va afla activitatea firmei tale în țară. Acest cod se împarte în patru niveluri. Primul nivel cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic. Iar următoarele cuprind titluri identificate printr-un cod numeric format din două, trei și respectiv patru cifre.

În general, orice entitate înființată are un singur obiect de activitate, căruia îi corespunde tot un singur cod CAEN. Totuși, se poate să creezi și coduri secundare, în cazul în care vrei să desfășori și alte activități în afara celei principale. Codul principal este stabilit prin actul constitutiv al societății, apoi va fi tipărit pe certificatul de înmatriculare. Cele secundare însă nu trebuie să treacă prin a doua parte a procesului. Ca și persoană fizică autorizată (PFA) ai dreptul la cinci coduri. Iar ca întreprindere individuală există o limită de zece clase de activități.

Cum se alege codul potrivit?

Fiecare cod este unic și trebuie să citești cu atenție descrierea aferentă pe https://termene.ro/cod_caen, pentru a te asigura că detaliile furnizate se potrivesc profilului tău de activitate. De exemplu, codul 3102 este în industria prelucrătoare, dar e creat specific doar pentru fabricarea mobilei de bucătărie. Pe de altă parte, dacă mobilă fabricată ar fi de sufragerie, acest cod s-ar modifica. Ține cont de faptul că există și restricții! Unele activități sunt interzise în anumite categorii de agenți economici. Legea poate prevede avize sau autorizații pentru modificarea actelor constitutive și poate impune condiția obiectului unic de activitate.

Cum se autorizează un CAEN?

Pentru a-ți autoriza codul, trebuie să depui o declarație de îndeplinire a condițiilor de funcționare prevăzute de legislația din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului și al muncii. După asta, codurile alese pot fi modificate sau se pot adăuga altele noi prin actualizarea actului constitutiv.  

Pentru acest proces va fi însă necesar o serie de documente, precum:

  • cererea de înregistrare
  • actul de modificare al actului constitutiv
  • actul constitutiv actualizat

Uneori trebuie să ai cu tine și următoarele:

  • certificatul de înregistrare, în original 
  • declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că entitatea juridică nu desfășoară activitățile declarate pe o perioadă de maximum 3 ani
  • avizele prevăzute de legile speciale; împuternicire avocațială sau delegație pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale
  • dovezile privind plata tarifului în mod legal

Ce se întâmplă dacă derulezi alte activități decât cele declarate?

Nu există o prevedere clară care să reglementeze acest aspect. Totuși, nerespectarea unui cod CAEN ar putea fi considerată contravenție, deoarece există o lege privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite. În acest caz, sancțiunea va fi o amendă cuprinsă între 2.000 lei și 20.000 lei. Se pot confisca și sumele de bani obținute sau se poate ca activitatea să fie considerată infracțiune și atunci problemele vor deveni mai serioase.

Ești gata să-ți deschizi propria afacere?

Un cod CAEN nu este atât de greu de ales precum pare, deoarece fiecare societate are doar un singur obiect principal de activitate. Odată ce stabilești cu exactitate care este acesta, vei știi și care sunt cifrele. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să le declari la constituire și să le înscrii în certificatul de înregistrare. Urmează pașii de mai sus și vei înțelege cum să faci asta mai ușor!

 

loading...
loading...