Top 7 curiozități despre fondatorul brandului Balenciaga

Balenciaga este un nume sonor din lumea modei. Brandul are deja zeci de ani de la apariție și, în prezent, este extrem de popular. Cu siguranță mulți dintre noi am auzit de această marcă, însă mai puțini știm că fondatorul său este Cristóbal Balenciaga, pe care Christian Dior l-a numit ”stăpânul nostru, al tuturor” (n.r. al creatorilor de modă).

Descoperă cele mai interesante 7 curiozități despre fondatorul brandului Balenciaga!

  1. Balenciaga și-a descoperit dragostea pentru modă la 11 ani

Cristóbal Balenciaga și-a descoperit pasiunea pentru modă de la frageda vârstă de 11 ani. Un an mai târziu, acesta stăpânea deja meseria de croitor. Înainte de a-și deschide primul magazin, Balenciaga avea deja peste 20 de ani de experiență.

  1. Balenciaga este inventatorul unei țesături

Balenciaga nu a fost un simplu creator de haine, încălțăminte și accesorii; acesta este cel care a introdus în lumea modei un nou tip de țesătură din mătase: gazarul (sau organza de mătase). Materialul a fost conceput în colaborarea cu Abraham, una dintre cele mai mari fabrci textile din Elveția.

  1.  Balenciaga a revoluționat lumea modei

Marele designer nu a respectat normele modei, ci și-a conturat creațiile după propriile reguli. Într-o perioadă în care femeile purtau haine care le accentuau talia și le valorificau siluetele clepsidră, Balenciaga a continuat să creeze rochii tip sac, un model remarcabil printre tendințele diametral opuse ale anilor 60. De asemenea, acesta a realizat și celebrele egg coats, costumele semi-formale, precum și rochia cu trenă tip coadă de păun.

  1. Cristóbal Balenciaga prefera îmbrăcămintea haute couture

Coco Chanel l-a descris pe Cristóbal Balenciaga ca fiind ”un adevărat creator de modă haute couture”. Motivul? Acesta nu agea ideea hainelor ready to wear și se axa întotdeauna pe realizarea unor colecții couture.

  1. Balenciaga a creat uniformele însoțitorilor de bord ai Air France

Balenciaga este cel care a creat uniformele însoțitorilor de bord ai companiei Air France, în 1968. Aceste ținute au fost apreciate ca fiind cele mai elegante outfituri purtate vreodată de personalul dintr-un cabin crew. Acest eveniment a avut loc cu puțin timp înainte ca designerul să-și anunțe ieșirea de pe scena modei.

  1. De-a lungul carierei sale, Balenciaga a discutat cu presa o singură dată

Cristóbal Balenciaga și-a lăsat întotdeauna creațiile să vorbească despre el. Deși printre clienții săi loiali se numărau inclusiv staruri de Hollywood și personalități regale, acesta era o persoană cât se poate de discretă. De-a lungul carierei sale, el a acordat un singur interviu presei, păstrând detaliile legate de viața sa privată doar pentru el.

  1. Modelele lui Balenciaga erau numite ”monștri”

Balenciaga le oferea modelelor care îi prezentau colecțiile pe podiumuri instrucțiuni destul de stricte. Acesta le cerea să adopte o mimică și o ținută rece, motiv pentru care le-a fost atribuit pseudonimul de ”monștri”.

Deși Cristóbal Balenciaga nu este la fel de cunoscut precum contemporanii săi – Coco Chanel și Christian Dior -, influența sa asupra modei și stilului secolului XXI este absolut impresionantă.

loading...
loading...