Top 4 sfaturi financiare dacă tocmai ți-ai pierdut jobul

Pierderea locului de muncă ne poate aduce un șoc sau poate fi chiar devastatoare. Dacă te afli într-o astfel de situație cel mai important este să preiei controlul vieții tale din nou, sa te mobilizezi. 

Am adunat câteva sfaturi care să te ajute să te organizezi eficient și să depăsești această perioada.

1.Apelează la indemnizația de șomaj

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj trebuie să te înscrii la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Poate că te gândești că nu vei sta foarte mult timp fără loc de muncă, totuși indemnizația de șomaj este dreptul tău legal provenit din indemnizațiile plătite.

Indemnizația de șomaj poate fi destul de mică și documentația necesară stufoasă, însă acești bani te pot ajuta să treci peste perioada dificilă în care te afli.

2.Achită facturile și ratele imediate

După ce ai trecut de șocul pierderi locului de muncă, cel mai bine ar fi să-ți analizezi situația financiară și să achiți facturile și ratele imediate lunii curente, și să pastrezi bani pentru luna următoare dacă poți.

Ratele la bancă se pot dovedi o provocare dacă ți-ai pierdut locul de muncă. În acest caz te sfătuim să contactezi agenția bancară la care ai ratele, înainte de a avea plăți restante. Poate că banca ta oferă odată cu creditele asigurări pentru pierderea locului de muncă, caz în care firma de asigurări te va despăgubi.

Chiar dacă creditul tău nu a fost asigurat, poți negocia reeșalonarea ratelor sau măcar amânarea acestora pentru o perioadă de timp. Fiecare bancă are o politică diferită, cheia este să comunici și să fii deschis la propunerile de soluții prezentate.

3.Încearcă să-ți reduci cheltuielile

Odată cu pierderea locului de muncă probabil că și veniturile tale au scăzut simțitor. Din acest motiv ar trebui să cauți modalități de reducere a cheltuielilor. Împarte banii pentru a-ți acoperi cheltuielile lunare esențiale cum sunt mâncarea și facturile la utilități.

Gândește-te la cheltuielile la care ai putea renunța, precum abonamentele la sala, la telefon sau la televizor. Dacă nu poți renunța complet la acestea poți căuta furnizori de cablu TV, telefonie și internet mai ieftini sau să optezi pentru opțiuni cu costuri mai reduse, cum ar fi de exemplu pachetul minim de programe la televizor sau o cartelă preplătită în locul abonamentului de telefonie mobilă.

Dacă rămâi fără bani și ai de achitat cheltuieli urgente poți apela și la un împrumut ifn, acesta se acordă rapid, pentru sume mici și nu necesită o garanție.

4.Aplică pentru un job de tranziție

Să găsești jobul viselor tale nu este o sarcină ușoară, și îți va lua mai mult timp decât crezi. Însă facturile se vor aduna oricum, cu sau făra job, ceea ce înseamnă ca va trebui să găsești o soluție pentru a obține bani. Răspunsul acestei dileme este un loc de muncă de tranziție, adică o poziție pe care nu ai lua-o în considerare în mod normal.

Te sfătuim să dai fiecărui job o șansă, fie ca este full time sau part-time, poți învăța ceva din fiecare experiență de muncă, iar dacă ai noroc îți poți găsi chiar o nouă chemare.

De asemenea, te sfătuim să iei în considerare și activitatea de freelancing, în cazul în care ai abilități de care crezi că ar putea beneficia alți oameni. Inițial veniturile nu vor fi substanțiale , dar te va ajuta să treci mai ușor peste perioada de șomaj.

În final, cel mai important sfat pe care ți-l putem da este să nu îți pierzi speranța. Dacă clachezi și îți pierzi optimismul, nu faci decât să prelungești perioada dificilă în care te afli. Ceva timp va trece până îți vei găsi un alt job, dar dacă vei aplica sfaturile de mai sus, vei trece mult mai ușor prin această provocare.

 

loading...
loading...