Covid-19 este o afecțiune cauzată de noul coronavirus SARS-Cov-2, un virus care se poate răspândi foarte ușor de la persoană la persoană prin picăturile de salivă expectorate prin strănut, tuse sau simplă conversație.
Chiar dacă majoritatea persoanelor afectate se însănătoșesc fără a fi nevoie de internare conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], există însă și cazuri când această afecțiune poate deveni severă, în special în rândul persoanelor cu comorbidități.
Pentru a putea oferi atenția medicală necesară și pentru a preveni răspândirea virusului, specialiștii în domeniu au creat teste specifice pentru a detecta infectarea cu SARS-CoV-2.
În acest moment, testele disponibile sunt de două tipuri și anume:
- Test PCR – Numit și test molecular, acesta ajută la detectarea materialului genetic al virusului și reprezintă testul de bază pentru detectarea infectărilor. Chiar dacă rezultatele acestor teste sunt precise, timpul de așteptare poate fi de la câteva ore la câteva zile, probele prelevate necesitând aparatură de laborator specifică pentru analiză.
- Teste rapide antigen – Teste care pot ajuta la diagnosticarea Covid-19 prin verificarea prezenței anumitor molecule găsite pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Acestea sunt mult mai rapide decât testele PCR deoarece nu necesită analizare în laborator, unele rezultate putând fi obținute chiar și în 15 minute. Din această cauză, astfel de teste sunt deseori necesare în aeroporturi sau pentru a permite accesul persoanelor la diferite evenimente. Valabilitatea lor a fost recent modificată de la 24 la 48 de ore. Cu toate acestea, testele antigen nu sunt la fel de precise ca testele PCR.
Pentru a putea crea o imagine cât mai clară cu privire la testele rapide, în continuarea acestui articol vom discuta despre eficiența acestora și modul prin care ea este determinată, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la opțiunile de diagnostic pe care le ai la dispoziție.
Cât de eficiente sunt testele rapide cu antigen
Conform unui studiu publicat în august 2021 [2], testul antigen specific analizat de către cercetători a detectat majoritatea persoanelor infectate cu SARS-Cov-2 și a celor cu un nivel ridicat de viremie în prima săptămână de la prezentarea simptomelor.
În baza rezultatelor, cercetătorii studiului au concluzionat că testul rapid cu antigen poate avea o utilitate mare în diagnosticarea fazelor incipiente ale bolii, transformându-l astfel într-un instrument important în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Aceste opinii par a fi susținute și de către Comisia Europeană, un articol publicat în decembrie 2020 [3] menționând că testele rapide antigen sunt eficiente dacă persoana are o viremie ridicată. Acest lucru este dat de faptul că testele rapide sacrifică sensibilitatea în favoarea obținerii rezultatelor într-un timp cat mai scurt.
Ce înseamnă sensibilitatea și specificitatea cu privire la testele Covid-19?
Conform aceluiași articol de pe site-ul Comisiei Europene [3], aceste două măsurători sunt folosite pentru a determina credibilitatea unui test, adică precizia de a detecta atât prezența, cât și absența bolii.
În cazul sensibilității, aceasta este definită de proporția pacienților cu Covid-19 care au primit corect rezultate pozitive, în timp ce specificitatea se referă la proporția de pacienți care nu au fost infectați și care au fost corect identificați drept negativi.
În baza acestor informații, dacă un test are sensibilitate ridicată dar specificitate mică, acestea pot prezenta mai multe teste fals pozitive, în timp ce testele cu specificitate ridicată dar sensibilitate mică, cum ar fi cele rapide antigen, pot oferi mai multe rezultate fals negative.
Deoarece testele PCR au atât sensibilitatea, cât și specificitatea ridicată, acestea reprezintă testele de bază pentru detectarea infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, testele antigen Covid pot fi folosite în anumite circumstanțe, fie prin achiziționarea lor directă, fie prin efectuarea acestora în diferite locații (aeroporturi, clinici, farmacii și în zone speciale de testare rapidă).
Chiar și așa, datorită sensibilității mai mici a acestor teste și a riscului de eliberare a unor rezultate fals negative, este recomandată respectarea în continuare a măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19. Acestea presupun purtarea măștilor de protecție, respectarea distanțării sociale și practicarea unei igiene personale corespunzătoare.
Referințe:
1.“Coronavirus Disease (COVID-19).” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19#:~:text=symptoms.
2.Brümmer, Lukas E., et al. “Accuracy of Novel Antigen Rapid Diagnostics for Sars-Cov-2: A Living Systematic Review and Meta-Analysis.” PLOS Medicine, Public Library of Science, 12 Aug. 2021, journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1003735.
3.Grover, Natalie, et al. “PCR, Antigen And ANTIBODY: Five Things to Know About Coronavirus Tests.” Research and Innovation, 18 Dec. 2020, ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/pcr-antigen-and-antibody-five-things-know-about-coronavirus-tests.