Te pregătești să ieși la pensie sau mai ai doar foarte puțin până îți introduci dosarul de pensionare? Te-ai gândit ce vei face după ce devii pensionar? În afară de niște tensiometre bune, specialiștii au o serie de recomandări pentru persoanele care nu mai sunt active în câmpul muncii. Principalul obiectiv este menținerea vitalității la cote cât mai ridicate, dar și transformarea acestei perioade într-una cât mai folositoare pentru corp și minte.
Nu trebuie să te pensionezi de la o viață activă!
Știai că 14,4% dintre proaspeții pensionari cu vârsta de peste 65 de ani din Uniunea Europeană au ales în 2018 să se reangajeze în domenii precum pescuit, agricultură și exploatări forestiere? Ideea care a stat la baza acestui angajament presupune asigurarea vitalității organismului și lucrul într-un mediu care să fortifice corpul, contribuind în egală măsură și la menținerea ritmului de activitate din perioada în care persoana lucra.
De asemenea, la nivelul țărilor UE, s-a constatat că femeile sunt mult mai active în perioada pensionarii în comparație cu bărbații. De exemplu, în 2018, un procent de 64,1% dintre femeile pensionate au ales să lucreze cu jumătate de normă față de numai 49, 8% bărbați. Totodată, mulți dintre pensionari aleg să fie activi nu doar prin menținerea în câmpul muncii, ci și prin intermediul hobby-urilor. Iată o listă a celor mai interesante hobby-uri și activități pe care persoanele pensionate la preferă:
- Drumețiile și excursiile în aer liber – 57%;
- Gătitul – 39%;
- Meșteșugăritul – 26%;
- Degustarea de vinuri – 20%;
- Voluntariatul – 16%;
- Yoga și meditație – 15%;
- Studierea arborelui genealogic – 13%;
- Cântat – 10%.
Acestea sunt niște hobby-uri care mențin orice persoană activă, în cele mai multe cazuri fără a o expune din punct de vedere fizic. Mai mult decât atât, un hobby înseamnă alungarea plictiselii din viața de pensionar, precum și posibilitatea de a interacționa din punct de vedere social și de menținere a aptitudinilor fizice și de coordonare.
Sănătatea minții este la fel de importantă ca sănătatea corpului!
Experții au o serie de sfaturi pentru persoanele care s-au pensionat sau care au în plan să se pensioneze:
- Identificarea unei activități care să aibă caracter permanent – așa cum sunt hobby-urile (cititul de recenzii este o opțiune – vezi pe site);
- Stabilirea unui plan anual de activități pe care să le faci;
- Adoptarea unui animal de companie, de preferat unul cu care să faci plimbări cât mai dese;
- Petrecerea unei perioade cât mai lungi de timp alături de membrii familiei sau vizitarea prietenilor și a rudelor;
- Constituirea unui grup de persoane cu care să realizezi diverse activități zilnice;
- Stabilirea unei rutine zilnice pentru petrecerea timpului, în care să fie incluse și plimbări scurte de 20 de minute.
Pensionarea reprezintă o nouă etapă în viața unei persoane, dar acest lucru nu înseamnă lipsa unei motivații de a te bucura de tot ceea ce făceai înainte. Dimpotrivă, acum este momentul ideal pentru a efectua multe dintre activitățile pentru care nu dispuneai de timp. Exercițiile pentru corp (de genul plimbărilor) trebuie să fie dublate de exerciții pentru minte (rezolvarea de integrame, rebusuri, cuvinte încrucișate, puzzle-uri, etc). Menține-ți sănătatea fiind o persoană activă atât mental și la nivel corporal, cât și la nivel social. Este momentul să faci din pensionare o a doua ta tinerețe!