Îți doreai de mult timp un apartament mai spațios, iar acum, când ți-ai văzut visul împlinit, te confrunți cu o nouă problemă care te macină. Într-adevăr, noul apartament în care te-ai mutat îți oferă mai multă libertate de mișcare, însă acest lucru te îndeamnă să te apuci de o reamenajare pentru a-l transforma în căminul primitor la care ai visat dintotdeauna.
Ușor de zis, dar greu de făcut, pentru că ai în minte o sumedenie de idei, așa că ne-am gândit sa-ți dăm o mână de ajutor cu câteva sugestii utile.
Lucrările complexe la început
Dacă dorești să faci schimbări majore în apartament, care necesită lucrări mai ample, acesta trebuie să fie punctul de plecare. Lucrările precum recompartimentări, montarea unui tavan fals, amenajarea unui dressing, ridicarea unui perete fals sunt prioritare atunci când îți reamenajezi apartamentul.
De pe lista de cumpărături necesare nu trebuie să lipsească materiale precum plăci gips carton, ciment, var, adezivi și orice va mai fi nevoie. Dacă nu te pricepi foarte bine, este indicat ca în astfel de situații să apelezi la ajutorul unor muncitori calificați, fiind vorba de operațiuni care necesită anumite cunoștințe.
Scapă de vechituri și lucrurile inutile
E posibil ca în noul apartament să găsești o serie de lucruri rămase de la fostul proprietar, care nu îți sunt de nici o trebuință. De asemenea, probabil că și tu ai mai adus după tine obiecte care nu își mai găsesc locul în noua ta casă. Toate acestea ocupă spațiu inutil și de aceea, înainte de a trece la amenajarea apartamentului, e bine să faci o selecție a lucrurilor care îți trebuie și care nu. Cele din a doua categorie trebuie să dispară din casă pentru a face loc unor piese noi de mobilier sau pentru a crea mai mult spațiu în locuință.
Plante de apartament pentru împrospătarea aerului
Plantele de apartament nu au doar un rol pur decorativ, având și capacitatea de a împrospăta aerul din locuință. De aceea, prezența cât mai multor plante în fiecare cameră este benefică, însă nu trebuie să cazi în extrema cealaltă, transformând casa în seră.
Amplasate „strategic”, plantele de apartament pot ascunde și unele imperfecțiuni ale zugrăvelii sau pot umple zone în care nu au avut loc alte piese de mobilier.
Culoarea zugrăvelii, în armonie cu cromatica fiecărei camere
Atunci când alegi o culoare pentru zugrăveală, nu o face la întâmplare, doar pe baza preferințelor personale. Analizează mai întâi detaliile cromatice ale camerei pe care urmează să o zugrăvești, culoarea mobilei, a covorului și a celorlalte elemente din încăpere.
Dacă încă nu ai mobilat camera, imaginează-ți aceste detalii, iar pentru zugrăveală alege o culoare care să se armonizeze cu această cromatică a încăperii.
Ferestre mari, cu draperii viu colorate
Lumina din apartament are un rol important în asigurarea confortului necesar, o locuință în care lumina naturală pătrunde din abundență fiind ideală în acest sens. De aceea, este bine ca ferestrele apartamentului să fie mari, pentru a lăsa să pătrundă cât mai multă lumină și căldură. Pentru a amplifica luminozitatea, folosește draperii din material vaporos, în nuanțe deschise sau imprimeuri în culori vesele. Draperiile în culori asortate camerei vor amplifica și mai mult senzația de lumină și căldură.
Există soluții și pentru zonele în care lumina naturală pătrunde mai greu, cum ar fi holurile sau camerele cu ferestrele ecranate de clădiri sau vegetație. În afară de clasicele corpuri de iluminat din tavan, poți folosi aplice, spoturi luminoase, lămpi de podea sau chiar candelabre.
Pe lângă funcția de bază, aceea de a asigura iluminarea locuinței, acestea au și rol decorativ, conferind un plus de eleganță apartamentului.