STRIGĂTUL DE DISPERARE AL UNEI MAME

Avea doar 28 de ani. Vă amintiți desigur, de Bogdan Gigină, polițistul care și-a pierdut viața în timp ce era deschizătorul coloanei oficiale a generalului Oprea. A căzut cu motocicleta într-o groapă nesemnalizată de pe Strada Știrbei Vodă. Acum, la aproape doi ani de la acea tragedie care a revoltat milioane de români, mama polițistului își strigă disperarea, întrebând de ce nu sunt pedepsiți cei vinovați.

Mulţi şi-au dat cu părerea, mediul virtual şi posturile de televiziune au fost asaltate de mesajele de indignare ale oamenilor, revoltaţi de faptul că un tânăr de doar 28 de ani a murit din cauza unui şir de neglijenţe şi abuzuri. Răspunderea pentru moartea tănărului poliţist se împarte, aşa cum s-a concluzionat atunci, între firma care a făcut lucrarea, Poliţia Rutieră şi cei din coloana domnului general Oprea. Firma de construcţii şi instituţiile amintite au partea lor de vină, toate au contribuit la acest eveniment tragic. Dar cum se va putea cuantifica cine şi cât va trebui să plătească, pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete? Unde a ajuns dosarul? Mai există acest dosar?

Un tânăr poliţist a murit în misiune, escortând maşina unui general, iar reacţia oficialului a fost una stupefiantă: „Dacă poliţistul era profesionist…”. Cu asta ne-au învins mereu, cu tupeul lor nemăsurat. Așa ne-au făcut să înghițim atâtea nedeptăți. Sigur, când situația o cere, când faptele sunt foarte grave, pot fi și mai prudenți. Oprea nu mai apare zilnic la televizor, a fost sfătuit că e mai bine să stea o perioadă mai la umbră, să nu se mai expună, e cea mai bună tactică în astfel de situații. Prietenii știu de ce. Oamenii vor uita, încet-încet, pentru că asta e firea omului, și astfel fostul ministru își va putea trăi viața liniștit, cu o pensie babană. Dar mama lui Bogdan Gigină nu uită, și cere socoteală procurorilor.

bogdan-gigina-465x390-605x300

Era noapte, ploaie, carosabil umed, ministrul se grăbea spre casă, o groapă lăsată de muncitorii unei companii de distribuţie a gazului. Toţi aceşti factori au dus la moartea tânărului poliţist. Gropile de pe strada Ştirbei Vodă au fost astupate, la fel cum va fi probabil îngropată şi această poveste tristă, în care un tânăr de 28 de ani, care tocmai îşi întemeiase o familie, a murit din cauza faptului că în această ţară nimănui nu-i pasă de nimic şi șmecherii nu dau socoteală pentru faptele lor. Mama lui Bogdan Gigină cere dreptate, vrea să vadă că numele celor vinovați sunt făcute publice și că aceștia sunt pedepsiți după cum merită. Când ne gândim prin ce trece sărmana femeie, ne vin în minte acele cuvinte atât de triste: „Numai mamă să nu fii”.

Justiţia are datoria să ne arate că legea este aceeaşi pentru toţi, într-o ţară în care politicienii au toate drepturile, în timp ce oamenii de rând au doar dreptul să tacă şi să înghită. Ne-am săturat de expresia „mortul e de vină”, vrem să vedem că justiţia face, în sfârşit, dreptate. Ne-am săturat să vedem cum sunt achitaţi toţi cei care comit ilegalităţi şi abuzuri, doar pentru că ocupă funcţii importante. Strigătul de disperarea al mamei lui Bogdan Gigină probabil nu va mișca pe nimeni din justiția română, poate acest demers al sărmanei femei nu va avea niciun rezultat, pentru că știm cum merg treburile pe la noi. Dar suntem datori să o sprijinim și să-i arătăm că nu este singură, în lupta ei cu sistemul corupt care ne guvernează de aproape 30 de ani.

T1VN1RLW

 

Cristian Huluban

loading...
loading...