Stilul minimalist de design interior: 7 caracteristici

De-a lungul timpului, au fost în trend tot felul de stiluri de design interior care au adus elemente de nou în casele beneficiarilor; ulterior, însă, s-au mai estompat. În prezent, stilul de design interior care face furori este cel minimalist; se pare că majoritatea persoanelor optează pentru acest stil, datorită beneficiilor pe care le aduce. Iată care sunt caracteristicile minimalismului și cum poți implementa acest stil în casa ta.

Amenajarea pardoselilor este simplistă

Pardoselile specifice stilului minimalist au în vedere unitatea culorii și continuitatea acesteia. Se preferă, pe cât posibil, pardoselile monocrome, lucioase, pe alocuri chiar reci, întrucât conferă locuinței impresia de spațiu. Poți să te gândești la o amenajare cu placi de granit sau chiar la placarea cu travertin sau marmură, acestea fiind unele dintre cele mai elegante finisaje. 

Pardoseala în stilul minimalist devine foarte importantă, mai ales, prin prisma lipsei covoarelor și a eliberării de spațiu pe care o oferă mobilierul. Din acest motiv, sunt preferate acoperirile pe bază de granit, marmură sau travertin și mai puțin pardoselile laminate sau cu parchet stratificat sau din lemn masiv. 

Mobilierul minimalist este foarte puțin

Mobilierul care definește stilul minimalist are dimensiuni reduse și, în plus, este și puțin ca număr de corpuri. Acest lucru este necesar pentru a obține o imagine cât mai aerisită a casei, caracteristică specifică stilului minimalist. Pe de altă parte, mobilierul specific minimalist prezintă linii și muchii drepte, simpliste, fără accesorii sau elemente de feronerie complicate. 

Culorile stilului minimalist sunt foarte deschise

Există o apropiere destul de mare între stilul scandinav și stilul minimalist. Ambele stiluri mizează pe ordine și pe ideea de spațiu și se bazează pe culori cât mai deschise, care să accentueze luminozitatea. În general, albul reprezintă baza, în vreme ce nuanțele pastel, cât mai deschise, sunt folosite pentru amenajarea camerelor. Culori ca bej, gri sau roz pal reprezintă nuanțe de bază pentru stilul minimalist, iar accentuările coloristice sunt mai puțin permise. 

Texturile specifice minimalismului

Pentru că vorbim despre spații cât mai simpliste, cu puține elemente care să încarce, și texturile sunt alese cu grijă maximă. Astfel, în general, sunt preferate texturi din aceeași gamă, care să rămână constante de-a lungul suprafețelor. Velurul, inul sau bumbacul sunt principalele materiale utilizate pentru amenajările specifice stilului minimalist. 

Amenajarea pereților

În minimalism, pereții joacă un rol important în ceea ce privește imaginea de ansamblu; din acest motiv, aceștia trebuie să fie cât mai liberi. Tablourile, decorațiunile și culorile trebuie alese cât mai inspirat, pentru că fiecare dintre acestea contribuie la definitivarea aspectului. Este indicat ca pereții să nu fie colorați, ci să fie albi și liberi, pentru a crea impresia de spațiu.

Oglinzile sunt elemente importante în minimalism

Oglinzile au proprietatea de a crea impresia de extindere a spațiului și de reflectare a luminii la interior. Pentru aceasta, însă, va trebui să folosești oglinzi cât mai ample, atât în ceea ce privește înălțimea, cât și lățimea. De altfel, pereții placați cu oglinzi sunt o soluție foarte bună de amenajare.

Perdele și draperii

Stilul minimalist se centrează pe ideea de folosire a cât mai puține accesorii. De aceea, cel mai adesea, se recomandă folosirea fie doar a perdelelor, fie a draperiilor semiopace. Acestea au rol de filtrare parțială a luminii și nu permit vederea din exterior. Acestea, firește, tot în nuanțe pastel, vor lumina camerele într-un mod discret, făcându-le mai luminoase și mai pline de viață.

Stilul minimalist aduce ideea că mai puțin poate însemna, fără probleme, mai mult, pentru că, de ce să nu recunoaștem, este nevoie să facem loc în casele noastre nu pentru alte lucruri, ci pentru viață în sine.

loading...
loading...