În sezonul rece organismul are o imunitate slăbită. Pe deoparte din cauza carențelor alimentare, pentru că anumite fructe și legume nu se mai găsesc pe piață și dacă organismul nu primește vitamine din alte surse pot apărea probleme, pe de altă parte, vitamina D de exemplu are legătură cu Soarele și temperaturile medii și normale, iar în sezonul rece, în special în țările temperate există carențe față de această vitamină. Din cauza imunității scăzute pot apărea probleme precum dermatita de contact sau rinita alergica. Alergia mai poate fi declansata și de anumite alimente. Simptome alergice apar de obicei în contact cu alergenul, si în cazul în care vorbim de un agent alergic sever, în contact cu anumite substanțe poate declanșa chiar dermatita atopica, o reacție a pielii.
În plus, un anumit alergen, în urma unor teste serologice și a unor teste cu anticorpii ige poate arăta daca alergenul respectiv s-a transformat în urma unei mutații a ADN-ului. Să nu uităm că sunt persoane care sunt alergice la diferite alimente precum: alune, căpșuni, scorțișoară sau chiar laptele de vaca poate fi un alergen.
Cum poți știi că ești alergic?
Atunci când vorbim de diferite alergii, e destul de greu de indentificat alergenul care cauzează reacția alergică. Pentru a știi cu exactitate care sunt problemele tale trebuie să știi câteva lucruri. În primul rând, să știi că se pot efectua teste alergologice fie cutanat (tehnica prick), fie prin recoltare de sânge şi tehnici specifice de laborator. Testarea cutanată prick este cea mai des utilizată (folosind soluţii standardizate de alergeni pentru testare), dar și cea mai ieftină şi mai rapidă (rezultatele se obţin în 15-20 minute).
Vorbim practic de un procedeu nonagresiv, nedureros și dacă este efectuat atent, în corelaţie cu istoricul alergic al pacientului poate oferi rezultate destul de concludente. În plus, acest tip de testare nu are limită de vârstă sau efecte secundare și se poate realiza fără probleme și în cazul unor copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani.
Dacă acest tip de testare nu oferă rezultate relevante, există varianta de testare alergologică din sânge. Acum deja vorbim de o investigaţie invazivă care presupune în prealabil recoltarea unei probe biologice, care are un preț mult mai ridicat, iar rezultatele se obţin chiar și într-o săptămână, în funcție de laborator.
Pentru pacienţii cu alergii respiratorii se impune de cele mai multe ori efectuarea de investigaţii ale funcţiei pulmonare, cea mai utilizată fiind spirometria. Spirometria măsoară cu ajutorul unui aparat numit spirometru, volumele şi debitele de aer pe care le mobilizează plămânul unei persoane la un moment dat.
Și în acest caz vorbim de o metodă non-invazivă, fără efecte adverse. Prin această investigaţie se evidenţiază mai ales obstrucţia căilor respiratorii, severitatea şi reversibilitatea acesteia la tratament bronhodilatator. Totodată trebuie ştiut că toţi pacienţii cu rinită şi rinosinuzită alergică ar trebui să efectueze spirometria, pentru că această afecţiune se asociază foarte frecvent cu astmul bronşic.
Soluți și tipuri de tratament pentru alergii respiratorii
Una dintre cele mai cunoscute forme de alergie respiratorie este rinita alergica care are mai multe simptomuri precum: strănut, mâncărime nazală (prurit), rinoree apoasă şi nas înfundat (obstrucţie nazală).
Și dacă tot vorbim de produse și suplimente naturiste care să te ajute să lupți cu alergiile, poți opta pentru Astha 15 pentru alergii. Vorbim de un produs care conține extracte de diferite tipuri de piper precum piper negru și indonezian, turmeric, cardamon, ghimbir și cuișoare.