SOLIDARITATEA POATE ÎNVINGE URA

Cucu Mihai Daniel, un tânăr de doar 34 de ani, a fost pus în fața unei cumplite încercări a vieții, când doctorii l-au anunțat că suferă de cancer. Cumplita boală i-a afectat deja mai multe organe, în prezent fiind supus tratamentului cu chimioterapie, la o clinică din Turcia. Dan este un suporter al echipei Dinamo, și de când s-a aflat despre drama lui, întreaga suflare alb-roșie s-a pus în mișcare pentru a-l ajuta. S-au organizat meciuri amicale, se încearcă strângerea de fonduri prin toate modalitățile, oamenii vor să participe la acoperirea costurilor necesare operației.

Cea mai frumoasă, dar și neașteptată surpriză, a fost data de componenții unei galerii care aparține marii rivale a dinamoviștilor, FCSB. Printr-un comunicat postat pe o rețea de socializare, membrii Peluzei Roș-Albastre își manifestă dorința de a-l ajuta, așa cum pot, pe Cucu Daniel. Să reproducem comunicatul, pentru a vedea cu toții ce înseamnă să fii om, înainte de a fi suporter: „Solidaritatea nu ține de simpatia pentru aceeași echipă de fotbal, ea trece peste orice granițe. Haideți să dăm o mână de ajutor unui suporter rival, care trece printr-o grea suferință. Dacă nouă Dumnezeu ne-a dăruit sănătate, cel mai potrivit mod de a-i mulțumi este să îl ajutăm pe aproapele nostru, care este la nevoie. Dan, pentru prieteni Cucu, este fiu, suporter, iubit și prieten de nădejde, un bun patriot, mereu la datorie, atât la locul de muncă, cât și în peluză”.

s2

S-a scos la licitație un tricou purtat de Gabi Tamaș la ultimul derby cu Dinamo și s-au strâns 7300 de lei, care au fost deja transferați în contul suporterului dinamovist. Un gest remarcabil, de o mare noblețe sufletească, al unor rivali „de moarte” ai dinamoviștilor, cu care, de-a lungul anilor, probabil că și Daniel Cucu a avut unele conflicte, cauzate de marea pasiune care există în jurul acestor derby-uri. Am scris, zilele trecute, despre alt gest de mare omenie, în același context al rivalității dintre Steaua și Dinamo, oferit de Gigi Becali și Anamaria Prodan, care l-au ajutat pe fostul idol al dinamoviștilor, Florentin Petre, să scape de o boală cu care s-a luptat timp de 18 ani. Iată că atunci când este nevoie de implicare, de solidaritate în jurul unui om aflat într-o situație gravă, există oameni care pot trece peste orice rivalitate sau dușmănie, pentru a sări în ajutorul semenului lor.

s3

Imaginile văzute de-a lungul anilor, cu suporterii celor două echipe provocând adevărate bătăi de stradă, ne-au creat o imagine destul de sumbră despre tinerii care se folosesc de violență pentru a-și manifesta simpatia față de o echipă sau alta. Acum, după acest gest remarcabil al fanilor roș-albaștri, parcă îi privim altfel pe acești tineri, parcă acea imagine de „băieți răi” capătă și o nuanță mai umană. Patimile din jurul echipelor de fotbal pot crea multe probleme, dar atâta timp cât mai există astfel de gesturi, putem spera că nu va câștiga mereu violența, în disputa sa cu omenia și respectul față de un alt suporter. Iar pentru cei din Peluza Roș Albastră, Jos Pălăria!

Cristian Huluban

loading...
loading...