SIMBOLUL UNEI GENERAȚII

Când spui Cristi Minculescu, spui Iris, te gândești la cea mai bună voce din istoria rock-ului românesc, și auzi celebrul său salut, devenit marcă înregistrată, ”Bună seara, prieteni!”. Astăzi, una din legendele muzicii rock din România împlinește 58 de ani.

Erau vremurile grele ale comunismului, când oamenii nu aveau prea multe repere, într-o societate construită pentru a distruge valorile. Cei care aveau ceva de spus erau marginalizați, pentru că nimeni nu putea avea o opinie mai bună decât cea a ”conducătorului iubit”. Deși cenzura comunistă era foarte strictă, mai ajungeau la urechile oamenilor vești despre o carte bună sau despre un solist ”mai altfel”, care nu își folosea talentul doar pentru a aduce omagii orânduirii socialiste. Așa a început să se vorbească despre o trupă numită Iris, care încerca să cânte muzică adevărată, strecurând la concerte, printre creații românești, și hituri ale unor nume legendare din istoria rock-ului: AC/DC, Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Rolling Stones, Uriah Heep sau Whitesnake.

r2

Cristi Minculescu și Iris nu au fost doar idolii unei generații. Aceste două nume inseparabile au reprezentat simbolul rezistenței culturale pentru toți cei ce doreau să asculte muzică de calitate, într-o perioadă cenușie pentru muzica și arta românească. Cristi Minculescu și Iris au fost, vreme de peste 30 de ani, stindardul muzicii rock din România, membrii trupei fiind recompensați pentru aceste merite în 2007, când au fost decorați de statul român cu ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler. A fost pentru prima dată în România când a fost acordată o astfel de distincție unei formații rock. Încercările lui Cristi Minculescu de a aduce în muzica românească influența marilor nume ale rock-ului au fost ilustrate de duetul său cu soprana Felicia Filip, o replică autohtonă a modelului de rock-opera realizat de Freddie Mercury cu celebra Montserrat Caballe.

r3

Cristi Minculescu a ajuns la Iris după o probă dată chiar de ziua lui, pe 9 ianuarie 1980, când împlinea 21 de ani. A cântat piese din Led Zeppelin, Deep Purple și Feed, și a fost admis imediat. Așa s-a născut o frumoasă poveste, care a fermecat atâtea generații de iubitori ai rock-ului. A renunțat la facultate pentru a se dedica unui vis, deși toți ai lui au fost împotriva acestei decizii. Dar dragostea pentru muzică a câștigat bătălia cu avantajele unei diplome de absolvire. În ultima vreme, starea de sănătate a celui considerat cea mai bună voce rock a României s-a mai degradat, fumatul în exces și oboseala acumulată după atâtea turnee și-au spus cuvântul, a suferit și o operație destul de complicată, dar a avut puterea să revină.

r4

Chiar dacă anii trec, nu putem să-i dăm uitării pe cei care ne-au marcat tinerețea și ne-au făcut viața mai frumoasă. La mulți ani, Cristi Minculescu, la împlinirea celor 58 de ani!

Cristian Huluban

loading...
loading...