ȘI TRAGEDIILE VOR CONTINUA

Atâta timp cât legile din România sunt atât de permisive, drame precum cea de la metrou vor continua. Din aceeasi categorie face parte și ceea ce se întâmplă cu polițiștii atacați de niște derbedei cu bani și relații, care știu că prin aceste atuuri nu vor putrezi în închisoare, așa cum ar merita. Vor scrie și 2-3 cărți, pentru că odată ajunși în închisoare fiecare își descoperă subit talentele literare și gata, vor fi lăsați liberi.

Femeia care a comis crima de la metrou poate are probleme psihice, poate nu. Dacă are, de ce umblă liberă pe străzi, din moment ce reprezintă un pericol pentru ceilalți oameni? Rezultatul? A omorât cu sânge rece o biată tânără, va poza pesemne în nebună și va primi câțiva ani, probabil într-un ospiciu. După executarea sentinței, aveți impresia că se va cuminți? Nu cred, dar în loc să fie închisă pe viață într-un sanatoriu sau spital de boli psihice, sub pază permanentă, legea domnului Iordache sau a altor măscărici care s-au perindat în fruntea Ministerului Justiției o va lăsa liberă. Și uite-așa, crimele vor continua, nebunii sau cei violenți vor face ce vor pe străzi, pentru că asta e legea în România.

m2

Ce înseamnă reeducarea din închisoare? De ce au fost eliberați în jur de 3000 de condamnați? După câte s-a văzut, unii au și recidivat, comițând violuri și crime. Ca de obicei, DUPĂ consumarea tragediei, stațiile de metrou s-au umplut de polițiști și jandarmi, dar de ce nu a fost la fel și înainte de producerea evenimentului? Dacă femeia cu gânduri criminale vedea că locul e plin de patrule, poate nu ar mai fi avut curajul să acționeze, iar tânăra sa victimă ar fi fost încă în viață. Și tot ca de obicei, aceste patrule vor fi prezente în stațiile de metrou doar câteva zile, până se uită toată povestea, lucrurile se liniștesc, iar următorii nebuni cu gânduri criminale vor avea iarăși toate condițiile pentru a mai da o lovitură.

m3

Într-o țară normală, această femeie ar primi închisoare pe viață, ca și interlopul de la Botoșani, care a tăiat cu sabia un polițist. La noi, știe toată lumea, legea favorizează criminalul, bătăușul sau violatorul. Părerea unui psiholog criminalist este elocventă în acest caz: „Noi trebuie, prin acest fapt, să atragem atenţia asupra faptului că legea sănătăţii mintale este o lege perimată, ineficientă, care ne-a aruncat în braţe, nouă populaţiei, bolnavul psihic îngrijit ambulatoriu, acasă. Nu acesta este tratamentul. Internarea în stabilimente psihiatrice, până la ultima clipă a vieţii, unde să nu aibă niciun fel de griji, să fie respectaţi, să fie îngrijiţi şi noi să fim scutiţi de aceste bombe cu ceas”. Fie că vorbim despre bolnavi psihic, fie că vorbim de ceilalți infractori, eliberați cu miile, este evident că e nevoie de legi mai dure, care să-i țină departe de oameni pe acești indivizi periculoși. Altfel, tragediile se vor repeta, iar viețile noastre vor fi mereu în pericol.

Cristian Huluban

loading...
loading...