Sfaturi pentru șoferi: cum îți echipezi mașina pentru iarnă

Oricât de optimiste ar fi previziunile meteorologilor pentru sezonul rece, pregătirea mașinii pentru iarnă este o operațiune de care trebuie să te ocupi în fiecare an. Este de preferat să faci asta înainte de prima zăpadă sau primul îngheț. Iată, mai jos, o listă cu lucrurile esențiale care nu trebuie să lipsească din dotarea mașinii în perioada de iarnă.

Anvelope de iarnă

Este primul lucru la care se gândesc șoferii, atunci când vine vorba despre dotarea mașinii pentru sezonul rece. Este mult mai practic să ai două rânduri de roți, unele echipate cu anvelope de vară, altele cu unele iarnă. Astfel, la momentul respectiv, nu mai e nevoie să montezi cauciucurile pe jante, ci va fi suficient să schimbi doar roțile. Operațiunea este mult mai simplă și o poți face chiar la tine în garaj, fără a mai fi nevoie să mergi la vulcanizare. Dacă ai Logan, tot ce trebuie să faci este să îți cumperi un set nou de jante originale Dacia, pe care să montezi cauciucurile de iarnă.

Ștergătoare de parbriz

În sezonul rece, rolul ștergătoarelor devine și mai important, pentru că te ajută să ai o bună vizibilitate. Sunt necesare atât când plouă sau când ninge, dar și atunci când carosabilul este ud, iar mașina din fața ta îți împroașcă parbrizul cu stropi de apă și noroi. N-avem nici o îndoială că mașina ta este, deja, echipată cu ștergătoare, dar, este recomandat ca acestea să nu fie uzate. Poți afla asta ușor, stropind parbrizul cu lichid și pornind ștergătoarele. Dacă lamelele din cauciuc lasă urme pe parbriz, e semn că sunt uzate și trebuie înlocuite.

Antigel

Dacă vara mai merge să completezi cu apă lichidul de răcire, iarna te poate costa scump o astfel de imprudență. Verifică nivelul de lichid din vasul de expansiune, precum și consistența acestuia. Dacă, nivelul este în parametri optimi, dar lichidul este diluat, există riscul să înghețe în timpul iernii, iar asta ar duce la fisurarea conductelor și a radiatorului. În cazul acesta, ideal ar fi să golești instalația și să înlocuiești lichidul cu antigel. Dacă nivelul lichidului din vasul de expansiune este aproape de minim sau sub limită, poți completa cu antigel, având grijă să nu depășești semnul care indică nivelul maxim.

Lanțuri antiderapante

Nu sunt obligatorii în cazul autoturismelor, dar, se pot dovedi de mare ajutor, atunci când rămâi înzăpezit sau când mergi pe drum acoperit cu zăpadă. E bine să ai în portbagaj un set de lanțuri antiderapante adaptate dimensiuni jantelor, mai ales, dacă plănuiești să ajungi la munte. Nu sunt grele, nu ocupă loc mult în portbagaj și te pot scoate din situații dificile.

Cabluri pentru acumulator

La debutul sezonului rece, este bine să faci și o verificare a acumulatorului, pentru a te asigura că este în perfectă stare. Chiar dacă nu sunt probleme, poți constata, cu surprindere, într-o dimineață că mașina nu îți mai pornește și nu mai dă nici un semn de viață. Explicația ar fi că gerul de peste noapte e posibil să afecteze acumulatorul, iar acesta nu mai are suficient curent pentru a alimenta vehiculul. Din acest motiv, e bine să ai în mașină un set de cabluri pentru acumulator, ca să poți cupla o baterie de la alt vehicul. Astfel, vei putea porni motorul, iar acesta va reîncărca bateria prin intermediul alternatorului. Dacă problema se repetă de mai multe ori, e semn că trebuie să schimbi acumulatorul.

Nu în ultimul rând, ar mai trebui să ai în portbagaj o racletă pentru curățarea geamurilor înghețate dar și o perie sau o mătură mai mică, pentru a îndepărta zăpada de pe mașină.

  

 

 

 

loading...
loading...