Dacă ești părinte, cu siguranță ai simțit cel puțin o dată presiunea imensă de a fi perfect pentru copilul tău. Societatea ne învață că trebuie să ne îndeplinim rolurile fără greșeală, în caz contrar nefiind suficient de buni.
Cu toate acestea, trebuie să îți spunem adevărul: nu vei fi niciodată perfect. Vestea bună este că nici nu trebuie! Prichindelul tău nu are nevoie de un părinte model, ci de un părinte care să-i ofere dragoste sinceră, atenție și sprijin necondiționat.
Pe lângă aceste lucruri, este indicat să ții cont de o serie de principii și sfaturi care te vor ajuta să îi oferi celui mic o copilărie mai frumoasă, mai echilibrată și mai fericită. Iată care sunt acestea!
1. Ascultă-l pe cel mic cu interes real
Copiii spun multe lucruri, iar adulții au tendința ca, de multe ori, să nu fie atenți la toate „invențiile” prichindeilor, considerându-le puerile sau fără valoare.
Cu toate acestea, ține cont de faptul că micuțul tău va simți atunci când nu este luat în serios sau când de-abia aștepți să își termine ideea, pentru a te putea întoarce la treburile tale „de adult”.
Așadar, chiar dacă cel mic îți povestește ceva aparent nesemnificativ, ia în calcul că ascultarea ta atentă și autentică este esențială pentru el.
2. Nu îi tăia aripile
Dacă vrei să fii un părinte cât mai bun, fii acel gen de părinte care motivează, încurajează și susține. Un copil are întotdeauna nevoie de cineva care să-i asculte planurile, dar care să și se implice activ în ele, punând întrebări și oferind sugestii.
Chiar dacă, poate, unele dintre ideile sale nu sunt fezabile sau planurile lui fac parte din lumea științifico-fantastică, nu îi tăia aripile din start, spunându-i că „nu se poate”, „e absurd” sau „n-are cum să facă asta”. Stima de sine îi va fi afectată.
3. Pune limite sănătoase și ferme
În acest punct, probabil că te întrebi unde este linia fină dintre a-l încuraja și a-l valida pe cel mic și a pune limite necesare, sănătoase și ferme.
Ei, bine, a pune limite este o măiestrie. Cel mic are nevoie de o figură realistă care să îl ghideze și care să-l învețe să distingă răul de bine și pericolul de siguranță.
De aceea, nu ezita să citești cărți de parenting și să înveți să jonglezi cu aceste concepte. Vei reuși să oferi o educație exemplară, fără să-i rănești sentimentele celui mic!
4. Fă-ți timp pentru activități împreună
Oricât de multe lucruri ai ști despre parenting, trebuie să dedici timp și practicii. Cu alte cuvinte, nu lăsa să treacă nici măcar o săptămână fără ca tu și micuțul să aveți un moment de calitate împreună.
Fie că este vorba despre o vizită la muzeu, o plimbare în parc cu bicicletele, un film văzut la cinema sau o carte citită împreună, rezervă-ți câteva ore doar pentru tine și copilul tău – fără telefoane!
5. Fii un exemplu, dar nu în sensul clasic al cuvântului
Pentru a-i oferi micuțului tău un exemplu bun, nu trebuie să fii părintele perfect. Nu trebuie să fii mereu fericit sau pozitiv; din contră, a fi autentic și a-i arăta micuțului că este în regulă să simți tristețe, furie sau dezamăgire este sănătos.
Ideea pe care trebuie să o reții este că degeaba îi vei spune copilului tău să mănânce mai multe legume, daac tu nu le mănânci niciodată. Apoi, dacă tu îți petreci timpul liber pe social media, nu poți avea așteptarea ca micuțul să citească sau să aibă alte preocupări care nu implică un ecran.
Acestea fiind spuse, dacă vrei să fii un părinte mai bun, începe prin a fi tu însuți/însăți o persoană mai bună!