Semănatul grâului: 5 aspecte de care să ții cont

Culturile de grâu dețin cea mai mare pondere din totalul suprafeței cultivate din România, țara noastră având o îndelungată tradiție în această privință. Producția obținută este suficientă atât pentru a asigura consumul intern, cât și pentru a menține România în topul celor mai importanți exportatori de grâu din întreaga lume. Grâul este, totodată, și o cultură profitabilă, fapt pentru care tot mai mulți fermieri se orientează în această direcție. Dacă și tu ești unul dintre ei, iată ce ar trebui să știi, înainte de înființarea unei culturi de grâu!

Perioada optimă de semănat

În România, clima diferă de la o regiune la alta, motiv pentru care și perioadele de semănat se stabilesc în funcție de zona în care se înființează cultura. Astfel, în zonele de câmpie din sudul și vestul țării, precum și în Câmpia Transilvaniei, perioada optimă de semănat pentru grâu este cuprinsă între 25 septembrie și 15 octombrie. În zonele colinare, grâul trebuie semănat în perioada 15 septembrie – 1 octombrie. Nu în ultimul rând, în zonele montane, semănatul se face până pe 25 septembrie, având în vedere că temperaturile scăzute își fac apariția aici mai devreme.

Pregătirea terenului

Pregătirea solului pentru cultura grâului începe imediat după ce s-a finalizat recoltarea culturii premergătoare. Această etapă este foarte importantă, întrucât asigură un raport optim de aer și apă în sol pentru formarea viitoarelor plante. Terenul se ară la o adâncime între 20 și 25 cm, după care se efectuează două treceri cu grapele cu discuri. De asemenea, înainte cu o zi de semănat, se mai face o trecere, perpendicular pe direcția de semănat, cu un combinator. Totodată, în această etapă, se verifică utilajele folosite pentru semănat, insistând asupra discurilor pentru semănătoare.

Tratamentul boabelor

Este recomandat ca semănatul să se facă folosind boabe tratate preventiv, care devin, astfel, mult mai rezistente față de boli și dăunători. Această rezistență se va transmite ulterior și plantei, și, în acest mod, este diminuat semnificativ riscul unor pierderi majore. Există mai multe metode de tratare a semințelor de grâu, operațiune care se face cu ajutorul unor utilaje speciale. Există metode de tratare uscată, tratare prin pulverizare, tratare prin drajare, mocirlire sau încrustare. Indiferent de metoda utilizată, se folosesc substanțe insecticide și fungicide care vor proteja planta pe tot parcursul ciclului vegetativ.

Culturi premergătoare recomandate

Tratamentele fitosanitare nu sunt suficiente pentru a proteja cât mai bine grâul de boli și dăunători, fiind necesară și efectuarea rotației culturilor. Ideal este ca rotația culturilor de grâu să aibă loc la 4-5 ani, perioadă ce asigură o protecție maximă. Culturile premergătoare după care se poate semăna grâul sunt cele de porumb, cartofi, rapiță, trifoi și lucernă. Grâul poate fi semănat în monocultură cel mult doi ani la rând și asta doar în cazul culturilor pentru consum. Culturile de grâu pentru semințe nu trebuie înființate niciodată doi ani la rând pe același teren.

Care este solul ideal

Calitatea solului este un alt factor important de care depinde obținerea unei recolte bune, dat fiind faptul că grâul preferă anumite tipuri de sol. Este vorba despre solurile lutoase și luto-argiloase, care sunt permeabile și au o capacitate mare de reținere a apei. Din această categorie fac parte solurile brun-roșcate, cernoziomurile și solurile bălane. La polul opus, nu sunt recomandate pentru culturile de grâu acele soluri în care apa stagnează și cele în care apa freatică ajunge aproape de suprafață, acolo unde se află rădăcinile plantelor. Nu sunt potrivite nici solurile cu o grad sporit de salinitate și alcalinitate și nici cele foarte permeabile.

Ține cont că de respectarea perioadei optime de semănat și a celorlalte recomandări prezentate mai sus depinde, în cea mai mare măsură, viitoarea recoltă.

 

loading...
loading...