Pictura în acuarelă este pe cât de frumoasă, pe atât de provocator de stăpânit. De fapt, foarte mulți artiști care pictează folosind culori acrilice sau ulei, sunt de părere că nu ar putea să exceleze la fel de bine și în pictura în acuarelă. Într-adevăr, acuarela se comportă diferit față de celelalte două tipuri de culori.
Cu toate acestea, nu trebuie să te sperie acest lucru. Vei observa că a picta în acuarelă este deosebit de plăcut și relaxant, în special atunci când faci asta cu pasiune. Descoperă un scurt ghid pentru pictură în acuarelă, care să te ajute să înțelegi mai bine această tehnică foarte des utilizată în artele plastice!
De ce lucruri am nevoie?
Pentru a picta cu plăcere și cu maxim de rezultate, ai nevoie de mai multe obiecte cum ar fi următoarele.
Acuarele
Bineînțeles, vei avea nevoie de acuarele, deoarece ele vor fi utilizate pentru a da culoare picturii tale.
Recomandat ar fi să folosești acuarele de calitate, cum ar fi un set de acuarele profesionale de la Pictor Shop, deoarece acestea vor influența extrem de mult rezultatul final. Diferența dintre acuarelele obișnuite și cele profesionale constă în calitatea pigmenților.
Pensule
Vei mai avea nevoie de pensule pentru a întinde și modela culoarea. Pentru început, este în regulă să ai măcar două pensule: una subțire și una mai groasă.
În ceea ce privește pensulele, contează materialul din care sunt realizate firele acesteia. Acesta influențează mult grosimea și flexibilitatea vârfului, iar acest lucru poate face ca întreg procesul să fie îngreunat.
Hârtie
Ultimul lucru de care ai nevoie este hârtia pentru acuarelă. Poți exersa pe un bloc de desen A4.
În timp, odată ce capeți experiență, poți începe să folosești hârtie specială pentru acuarelă deoarece aceasta este mai groasă și absoarbe diferit culoarea față de hârtia obișnuită. Un alt avantaj al acesteia este faptul că nu conține acizi care ar putea interacționa cu pigmentul culorii.
Tehnici de pictură în acuarelă
Există numeroase tehnici de pictură în acuarelă, însă doar câteva dintre ele sunt de bază. Odată ce le-ai însușit la un nivel corespunzător pe acestea, poți trece la nivelul următor fără nicio problemă. Trei dintre tehnicile esențiale sunt tehnica umed pe umed, umed pe uscat și tehnica gradientului de culoare.
Tehnica umed pe umed
Tehnica umed pe umed este folosită în special pentru a picta diferite peisaje care, pentru privitor, se află în depărtare. Cum ar fi cerul, o pădure, un soare, munții sau norii.
De asemenea, această tehnică se folosește pentru a umple spațiile goale folosind culoare. Deși, în primă instanță, culorile ar putea părea diluate, intensitatea acestora va crește după ce pictura se va usca.
Tehnica umed pe uscat
Tehnica umed pe uscat se utilizează pentru pictura de detaliu, minuțioasă care cere atenție la fiecare linie sau punct.
În acest caz, modul în care culorile se îmbină depinde în totalitate de cantitatea de apă pe care o adaugi atunci când le amesteci. Astfel, poți controla mult mai bine modul în care acestea se dispersează pe hârtia de desenat.
Tehnica gradientelor de culoare
Tehnica gradientelor de culoare se folosește pentru a învăța cum se comportă diferitele tipuri de culori, în funcție de cantitatea de apă pe care o folosești să le amesteci.
Cel mai bine este să încerci această tehnică atât pe o singură culoare, cât și pentru culori complementare. Vei putea observa faptul că, pe măsură ce adaugi mai multă apă, culoarea se va dilua, devenind transparentă.
Pictura în acuarelă este plăcută și ușor de înțeles. Pe măsură ce vei continua să pictezi și să experimentezi, vei începe să înțelegi cum se comportă culorile, cum să asociezi pigmenții, astfel încât să obții întotdeauna cele mai plăcute rezultate.