SĂRĂCIE, UMILINȚĂ, SCLAVAGISM

 

Din cauza sărăciei din România, mii de femei amărâte pleacă să lucreze în străinătate. Așa începe drama. Mizerie, sclavagism, violuri, toate pentru a trimite acasă banii necesari familiei.

Sicilia, o atracție turistică de prim rang, cu locuri superbe, peisaje care te lasă fără grai, dar și locul unde a apărut temuta Mafie italiană. Acesta este locul unde aproximativ 7500 de femei, în majoritate românce, au venit cu speranța ca vor putea munci într-o țară civilizată și vor putea strânge bani pentru a-și ajuta copiii rămași acasă. Toate speranțele lor s-au năruit foarte repede. Nu numai că nu sunt plătite așa cum trebuie pentru o muncă foarte grea, dar sunt obligate să traiască în condiții mizere, sunt abuzate sexual și bătute de fermieri. Și toate acestea cu gândul la un salariu pentru care un italian nici nu s-ar deranja să se dea jos din pat.

567-14_sicilia_culegatori

A întreține relații sexuale cu patronii este una din condițiile obligatorii, dacă femeile vor să-și păstreze locul de muncă. Nu-și permit să-i reclame, pentru că oricum nu le crede nimeni. Nu pot aduce dovezi în acest sens, iar oamenii legii din Sicilia nu vor lua niciodată măsuri împotriva unui localnic pentru a sări în ajutorul unei amărâte venite din România. Nimeni nu le apără pe aceste femei, ambasada română are alte treburi. Mai apare câte un articol în presa internațională, dar totul se termină aici. Nimeni nu merge mai departe pe firul faptelor, nimeni nu aduce dovezi clare prin care patronii sicilieni să fie chemați în fața instanței.

61631084

Femeile care acceptă acest trai mizer, demn de Evul Mediu, știu că nu au altă alternativă, pentru că la ele acasă sărăcia este cruntă, iar banii încasați în Sicilia sunt oricum mai mulți decât ceea ar fi reușit să câștige în țară. Așa că îndură toate umilințele pentru a putea trimite celor de acasă o sumă de bani care, în multe cazuri, este echivalentul supraviețuirii. Niciuna din femeile abuzate nu are timp să se gândească la drepturile omului, la demascarea abuzurilor, pentru că riscă să fie dată afară, iar cei de acasă așteaptă cu sufletul la gură banii veniți de le ele. Este un adevăr dureros al zilelor noastre, să constatăm că epoca sclavagistă încă nu a dispărut, cu toate progresele făcute de omenire.

ferme-a1

Codul tăcerii, celebra Omerta, operează încă în zonele din sudul Italiei. Omerta implică interdicția categorică de cooperare cu autoritățile statului, sau apelul la serviciile acestora, chiar și atunci când este vorba de infracțiuni grave. Cu o asemenea lege a pământului, respectată cu sfințenie de localnici, ce putere ar avea cuvântul unei sărmane femei, care ar reclama un patron din zonă? Așa cum recunosc și autoritățile, este vorba de trafic de persoane și muncă forțată, după cum sunt definite aceste cazuri chiar de ONU. Până se va găsi cineva care să ia măsuri în aceste cazuri incredibile pentru o Europă a anului 2017, sărmanele femei sunt obligate să îndure chinuri groznice. Orice fărâmă de demnitate dispare, orice răzvrătire în fața acestui mod e viață este îngropată, pentru că totul se reduce la supraviețuire. Bietele femei nu au nicio vină, poate doar aceea că s-au născut într-o țară unde guvernanții nu dau niciun ban pe viețile oamenilor și pe drepturile acestora.

Cristian Huluban.

loading...
loading...