Ai decis să transformi casa de la țară, rămasă moștenire, în locul perfect unde să-ți petreci zilele leneșe de weekend. Sau poate că vrei să te muți din apartamentul în care stai acum și te gândești că ar fi o idee bună să consolidezi casa veche a bunicilor sau a străbunicilor, care este foarte bine poziționată și care, pe deasupra, are și valoare sentimentală.
Indiferent că te regăsești în una dintre aceste situații sau în alta, este important să ții cont de un aspect înainte de a trece la treabă: renovarea unei case vechi este un proiect în care vei investi destul timp și destui bani. Tocmai de aceea îți recomandăm să privești lucrurile dintr-o perspectivă cât mai practică și să pui în aplicare următoarele sfaturi:
Stabilește-ți bugetul
Deși pare greu de crezut, renovarea unei case vechi poate fi un proiect mai costisitor decât construirea unei case noi de la zero. Recompartimentarea, refacerea fațadei și a acoperișului, înlocuirea tuturor instalațiilor, angajarea unei echipe de meseriași specializați în consolidarea caselor vechi – toate acestea presupun costuri semnificative, pe care e bine să le iei în calcul de la bun început. În caz contrar, riști să te apuci de lucrarea propriu-zisă și să ajungi, la un moment dat, în punctul în care constați că nu mai ai suficienți bani pentru a continua renovarea.
Stabilește-ți, în primă fază, un buget și ia în considerare faptul că, pe parcursul renovării, pot apărea situații neprevăzute care presupun anumite costuri. Asigură-te, așadar, că ai o sumă de rezervă pentru astfel de situații.
Învață să prioritizezi
Un alt sfat care ține de partea financiară se referă la prioritizarea cheltuielilor sau, mai bine spus, a investițiilor. S-ar putea să nu ai banii necesari pentru a-ți transforma toate visurile în realitate, caz în care va trebui să stabilești care sunt lucrurile esențiale. Întreabă-te dacă e mai important ca spațiul să fie funcțional și confortabil, cu un sistem de încălzire eficient, sau să aibă tot felul de elemente decorative spectaculoase, dar cu un preț pe măsură.
În ceea ce privește încălzirea, îți sugerăm să iei în considerare sistemul de încălzire prin pardoseală, care se va dovedi o investiție înțeleaptă în timp. Aruncă o privire pe calculator încălzire în pardoseală, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra costurilor.
Obține documentele necesare
Certificatul de Urbanism este un act necesar persoanelor care vor să restaureze, să demoleze sau să execute o construcție nouă, iar fără acesta nu se poate obține autorizația de construire – cu alte cuvinte, nu poți să-ți transformi în realitate visul de renovare a casei vechi.
Mai mult decât atât, este important să știi dacă aceasta se încadrează în rândul monumentelor istorice, situație în care ai nevoie de o mulțime de aprobări pentru a face modificările pe care ți le dorești.
După cum bine vezi, bifarea tuturor aspectelor birocratice de pe listă este absolut necesară pentru a putea demara proiectul pe care ți l-ai propus.
Apelează la o echipă de meseriași
Dacă nu te-ai mai implicat în vreun proiect de renovare/amenajare până acum, poate că ar fi mai bine să iei în calcul varianta de a apela la serviciile unei echipe de meseriași. Îți recomandăm să te orientezi către o firmă care a mai efectuat astfel de proiecte până acum – pentru că renovarea unei case vechi poate fi diferită, din unele puncte de vedere, de construirea unei case noi, mai ales dacă vrei să păstrezi anumite detalii arhitecturale.
Salvează ce poate fi salvat
S-ar putea să nu fie nevoie să înlocuiești parchetul din camera de oaspeți și nici ferestrele elegante de la dormitor, ci doar să le recondiționezi. Recondiționarea este, de altfel, soluția potrivită dacă vrei să valorifici cât mai mult atmosfera actuală a casei sau s-o reinterpretezi. Până și o sobă veche, odată revopsită, se poate transforma într-un element decorativ spectaculos.
Înarmează-te cu răbdare, stabilește-ți bugetul și prioritățile, fă-ți un plan minuțios, colaborează cu o echipă de meseriași și vei reuși să transformi casa cea veche într-un spațiu practic și primitor.
Mult succes!