Relaxarea acasă: 7 elemente de design interior care-ți vor schimba perspectiva

Armonie. Aceasta ar trebui să fie finalitatea amenajării oricărui spațiu, fie că vorbim despre spațiul de la birou, fie că vorbim de locul pe care, cu drag, îl numim acasă. Chiar dacă nu ni s-a spus prea des asta, interiorul nostru modelează exteriorul. Dar și mai rar aflăm că orice modificare în exterior schimbă interiorul nostru, în feluri subtile și imperceptibile. În termeni mai concreţi, dacă îţi plac modelele geometrice şi cumperi un covor pentru casă cu un astfel de model, acesta reflectă ceva din tine. Iar felul în care sunt dispuse liniile modelului, va genera o transformare în interiorul tău. Interesant, aşa e? 

Matematica, proporţiile şi starea de bine 

Așa că, în acest context, nevoia noastră de a căuta sau de a crea armonia nu mai pare deloc lipsită de sens. Deși pare un concept foarte volatil, mai apropiat poate de filosofie, oamenii de știință au reușit, în timp, să îl transpună în termeni practici, concreți. Poate îți amintești de șirul lui Fibonacci, despre care ai învățat în anii de școală. Sper că n-ai fost tocmai atunci la film. Ca să îți reîmprospătezi memoria, șirul acela era cam așa 0, 1, 2, 3, 5, 8, 12 etc. Iar el, printre altele, reflectă matematic proporțiile din natură. Respectarea acestor proporții naște sentimentul de armonie. Spunem despre ceva, indiferent că vorbim despre o faţă umană, un corp uman sau un obiect că este frumos dacă proporţiile sale reflectă şirul lui Fibonacci. Nu reflectă, atunci spunem că e urât. Bună matematica asta, nu?

Elemente de bază în designul interior

Specialiştii în design interior ne învaţă că prima componentă fixă a acestuia este spațiul, iar regula lui spune că locul gol, neocupat, este important să fie în echilibru cu cel ocupat. 

Liniile, orizontale, verticale sau dinamice, reprezintă un al doilea element. 

Formele, geometrice (realizate de om) sau organice (naturale), definesc și ele baza designului. Lumina nu poate fi scoasă din discuție atunci când vorbim despre amenajarea spațiului. 

Culorile și texturile, nici atât, ele reprezintă, fiecare, câte un criteriu căruia este necesar să-i oferi maximum de atenţie. Şi este bine de reținut că texturile sunt cele care rup monotonia.

Ultimul element de bază în designul interior este reprezentat de modele (tipare). Ce este important să reţii la modele este că, dacă, de exemplu, covorul tău are un model geometric, iar pe perete ai vrut musai un colant de tip celtic, ei bine, te vei alege cu o frumoasă lipsă de armonie şi este puţin probabil că îţi vei da seama de unde vine.

Schimbare în doi paşi

Şi, dacă tot am dat exemplul cu covorul, poate fi o idee bună de a transforma total aspectul unei camere. Chiar dacă alegi să fie asortat cu draperiile şi cu pernuţele de pe pat, deci ai mai multă lejeritate în alegerea culorii, modelul acestuia este condiţionat de tiparele deja prezente în încăpere. Dacă, întâmplător, chiar ai prin cameră modele celtice, nu te îngrijora, găseşti pe piaţă şi covoare moderne la fel. Totul este să te înarmezi cu răbdare şi cu atenţie. 

Este necesar şi să-ţi aminteşti că dimensiunea noului tău covor este un aspect pe care să îl iei în calcul. Dacă deja camera ţi-e destul de încărcată, poţi alege un model mai mic şi îţi va da senzaţia de spaţiu. Dacă îţi plac covoarele de tip shaggy şi nu te îngrijorează că ele se aspiră mai greu decât celelalte, poţi opta pentru unul doar dacă texturile celorlalte materiale din cameră se potrivesc cu el. 

 

loading...
loading...