Regulile de aur ale unui credit eficient

Unul dintre cele mai interesante instrumente financiare ale momentului este creditul. Desi ideea de imprumut nu este tocmai atractiva din cauza dobanzilor si comisioanelor care vin la pachet cu el, prezenta lui pe piata este unul dintre motivele pentru care societatea noastra a evoluat atat de rapid.

Prin solicitarea unui credit poti, practic, sa te folosesti de bani pe care nu ii ai inca, ceea ce poate fi extrem de productiv.

Creditele sunt excelente pentru investitii imobiliare, pentru investitii de business sau pentru alte investitii mari, insa pot fi de ajutor si in situatii de urgente financiare.

Atunci cand decizi sa iei un credit insa, trebuie sa tii cont de o serie de reguli pentru a te asigura ca returnezi banii la timp si ca ai cheltuieli minime.

Care sunt regulile de aur ale unui credit eficient?

  1. Analiza scopului pe care il are creditul. Sunt anumite scopuri care justifica solicitarea creditului si anumite scopuri care nu sunt justificate.

Daca iti doresti sa investesti intr-un imobil sau intr-o afacere, este bine sa te orientezi catre un credit bancar. Acesta implica destul de multa birocratie si se acorda mai greu, insa are marele avantaj al unor comisioane mai mici.

Daca ai nevoie de bani pentru o urgenta ( automobil defect, centrala termica defecta, etc), cea mai buna varianta este un credit de la un IFN. Institutiile financiare nebancare acorda sume mai mici, solicita comisioane mai mari, insa nu necesita foarte multe acte si ofera rapid finantarea.

Daca vrei sa iti cumperi un telefon nou, un laptop nou sau un automobil nou, chiar daca cele pe care le ai functioneaza foarte bine, este bine sa regandesti ideea imprumutului.

 

  1. Analizeaza toate institutiile care pot oferi imprumuturi. Nu toate institutiile au aceleasi conditii de creditare. Analizeaza comisioanele, dobanzile si taxele, citeste cu atentie termenii si conditiile si incearca sa vorbesti cu reprezentantii institutiei de unde iei imprumutul.

 

  1. Nu imprumuta mai mult decat ai nevoie! Desi este tentant sa imprumuti mai multi bani decat ai nevoie, specialistii recomanda sa nu o faci. Orice suma in plus inseamna o cheltuiala in plus.

 

  1. Planifica atent rambursarea! Asigura-te ca poti sa rambursezi la timp suma imprumutata. Daca vrei sa faci calculul mai usor, poti sa folosesti un calculator rata credit care iti spune exact care va fi valoarea ratelor in functie de valoarea sumei imprumutate, perioada in care vrei sa rambursezi si dobanzile pe care le percep institutiile.

 

  1. Comunica! Dupa ce ai ales institutia de finantare, este bine sa comunici cat mai mult cu reprezentantii ei. In cazul in care ai probleme in ceea ce priveste returnarea unei rate, poti gasi solutii eficiente doar prin discutii sincere.

 

Creditele pot fi instrumente extrem de eficiente, insa trebuie sa fie folosite corect. Tocmai de aceea, inainte de a lua un credit, indiferent de suma pentru care optezi, este bine sa te informezi foarte bine si sa te asiguri ca il returnezi la timp. O disciplina financiara in creditare poate sa te ajute sa iei credite din ce in ce mai mari si sa gasesti o multime de noi oportunitati.

 

loading...
loading...