Răceala și alergiile sunt două probleme de sănătate distincte, confundate, deseori, din cauza simptomelor asemănătoare. Confuziile pot genera, însă, complicații grave, fie pentru că simptomele sunt ignorate, fiind considerate nesemnificative, fie din cauza tratamentelor greșite. Astfel, un tratament medicamentos pentru răceală nu va fi niciodată eficient atunci când este administrat în cazul unei alergii, la fel cum un medicament antialergic nu va vindeca răceala.
De aceea, ar fi bine să știi care sunt diferențele dintre o răceală și o alergie, așa că lecturează atent articolul următor.
Ce este răceala?
Răceala este o infecție respiratorie ușoară, care poate fi cauzată de o multitudine de virusuri a căror circulație se intensifică odată cu instalarea sezonului rece. Fiind cauzate de virusuri, răcelile sunt contagioase, putând fi transmise cu ușurință de la o persoană la alta, în lipsa unor măsuri elementare de protecție. Simptomele specifice bolii sunt nas înfundat, tuse, dureri în gât, dureri de cap, oboseală și febră. Acestea sunt date de reacția sistemului imunitar al organismului în urma atacului viral, și dispar în termen de 5-10 zile.
Ce sunt alergiile?
Spre deosebire de răceli, alergiile nu apar din cauza unui agent patogen, ci a unui stimul extern care generează o reacție exagerată a sistemului imunitar. Acești stimuli, care se numesc alergeni, sunt bine tolerați de restul oamenilor. Unele persoane sunt sensibile la anumiți alergeni cum ar fi polenul, praful, mucegaiul, acarienii sau anumite substanțe care se regăsesc în alimente ori în mediul înconjurător. Odată ce organismul intra în contact cu un astfel de alergen-prin atingere, înghițire, injectare sau pe orice altă cale-se declanșează acea reacție exagerată a sistemului imunitar care generează simptomele. Acestea pot fi diferite, în funcție de tipul alergenilor, și se manifestă prin mâncărimi la nivelul ochilor și gâtului, erupții cutanate, îngreunarea respirației, tuse, lăcrimarea ochilor etc. O alergie nu este contagioasă, nefiind cauzată de un virus, așa cum se întâmplă în cazul răcelii.
Deosebiri esențiale
Pentru că simptomele pot fi asemănătoare, trebuie să fii atent și la alte detalii, pentru a stabili exact dacă e răceală sau alergie. Iată care sunt acestea:
- Momentul declanșării – simptomele alergiilor apar imediat după contactul cu alergenul, în timp ce răceala se manifestă la câteva zile după contractarea virusului. Mai mult de atât, alergiile pot apărea tot timpul anului, în timp ce răcelile sunt specifice doar sezonului rece. Există și alergii care se manifestă în anumite perioade din an, atunci când apare alergenul care le provoacă, iar în acest caz este vorba de alergii sezoniere.
- Secrețiile nazale – în cazul alergiilor, secrețiile nazale sunt apoase și clare, în timp ce, la răceală, acestea au o culoare alb-gălbuie și sunt mai consistente.
- Febra și durerile musculare–dacă ai aceste simptome, poți fi sigur că ai contractat o răceală, pentru că acestea nu sunt specifice reacțiilor alergice. De cealaltă parte, secrețiile nazale abundente, tusea, lăcrimarea ochilor și alte simptome care nu sunt însoțite de febră și dureri musculare trădează o alergie.
- Durata–o alergie te poate chinui de la câteva săptămâni până la câteva luni, atât cât durează expunerea la elementul alergen, în timp ce o răceală ține între 5 și 14 zile.
De multe ori, este dificil de făcut o distincție clară între acești factori. În această situație, este indicat să te adresezi unui medic, mai ales dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni și nu sunt semne de ameliorare. Acesta va ști să stabilească un diagnostic exact și să îți prescrie tratamentul care să te scape de probleme.