Produsele apicole – cel mai natural ajutor pentru intarirea sistemului imunitar

Iarna nu este departe, iar apropierea ei creste riscul imbolnavirii datorita scaderii imunitatii. Pentru a reduce aceste riscuri, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa stimulam sistemul imunitar din timp. In acest sens, produsele apicole sunt foarte eficiente. 

Cateva lucruri despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar este foarte complex, fiind o combinatie complicata de structuri biologice menite sa protejeze organismul de boli provocate de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, viermi sau toxine din mediul inconjurator).

Unul din modurile in care sistemul imunitar functioneaza este reactia sau raspunsul lui la invazia unui agent patogen. Acest raspuns este conceput sa elimine cat mai repede agentul nedorit din organsimul nostru. Daca sistemul imunitare este puternic, sau daca expunerea este minima, invadatorul poate fi eliminat suficient de repede pentru a nu ne mai confrunta cu simptome fizice. Invadatorii pot profita de un organism slabit mult mai usor decat de unul puternic si sanatos, cu un sistem imunitar bine pus la punct si care raspunde imediat intrusilor. Iata de ce este recomandat sa prevenim afectiunile si sa lucram la intarirea sistemului imunitar. In acest sens, produsele apicole sunt o reala binecuvantare.

Consuma regulat polen de albine

Polenul este colectat de albinele care produc miere. Pe masura ce albina se deplaseaza de la o floare la alta, ea strange granule de polen pe perisorii picioruselor din spate. Prin combinarea granulelor de polen cu nectarul rezulta polenul de albine care se poate consuma.

Polenul de albine este o sursa naturala de nutrienti, vitamine si minerale. Studiile au aratat ca are o compozitie nutritionala care depaseste cu mult orice aliment. Consumul regulat de polen de albine amelioreaza sanatatea si imbunatateste starea generala, intarind sistemul imunitar. 

Iata cateva dintre beneficiile pentru care se recomanda consumul polenului de albine: sustinerea nivelului energetic, cresterea imunitatii, reducerea stresului, ameliorarea inflamatiilor, somn mai odihnitor, imbunatatirea aspectului pielii. 

Polenul de albine creste considerabil capacitatea sistemului imunitar de a produce anticorpi pentru distrugerea diferitilor virusi gripali care apar si dispar. Studiile arata ca cei care consuma polen de albine au numarul celulelor albe din sange mai mare. Globulinele gamma sunt materialul din care sunt facuti anticorpii, iar anticorpii sunt singura noastra aparare interna impotriva virusilor. Celulele albe din sange de diferite tipuri consuma bacteriile daunatoare si alte corpuri straine care ajung in sange sau in limfa. Pe scurt, polenul stimuleaza functiile sistemului imunitar, fiind foarte bun pentru prevenirea afectiunilor care pot aparea iarna sau toamna.

Polenul de albine este vazut ca un supliment alimentar, el fiind de fapt unul dintre cele mai bune superalimente ale naturii. Polenul ofera o sursa durabila de energie pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Este bogat in proteine si contine toate vitaminele cunoscute, 28 de minerale si numeroase enzime active si acizi grasi.

Polenul de albine este deseori folosit de sportivi pentru a-si creste rezistenta, energia si viteza si pentru a reduce perioada de recuperare in urma afectiunilor. Polenul ajuta muschii sa se recupereze mai rapid dupa exrecitiile fizice si creste rezistenta mentala.

Aroma polenului de albine depinde de sursa florala, fiecare granula avand o aroma diferita. Se poate adauga in inghetata, dressing pentru salata, cereale, iaurt, smoothie etc. 

Consuma propolis

Albinele colecteaza rasini lipicioase din copaci, in special din conifere, pentru a crea un produs numit propolis pe care il folosesc la repararea fisurilor din stup, fiind un material de constructii important pentru durabilitatea stupului. Albinele il obtin dupa o reteta doar de ele stiuta folosind, asa cum am specificat, rasina, ceara pentru conservare, polen si saliva care fermenteaza rasina. 

Propolisul este folosit de secole pentru vindecare si revigorarea sistemului imunitar, fiind extrem de eficient in combaterea infectiilor si a virusilor. 

Propolisul contine mai bine de 300 de elemente benefice, printre care flavonoidele si antioxidantii care ii confera proprietati antiinflamatorii. Totodata, este bogat in aminoacizi, acizi grasi, acizi fenolici (acid cafeic), vitaminele B1, B2, B6 C si E, calciu, magneziu, sodiu, zinc, fier, potasiu si multe alte elemente care il fac un produs ideal pentru intarirea sistemului imunitar.

Propolisul este considerat unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale si se poate consuma zilnic sub forma de tinctura de propolis, adaugand 1 – 4 picaturi pe limba sau in apa. Incercati mai intai o cantitate mica pentru a verifica daca apar reactii alergice.

Mierea de albine

Pe langa faptul ca este delicioasa, mierea este cunoscuta si pentru proprietatile sale medicinale, fiind antibacteriana, antimicrobiana, antivirala, antifungica si bogata in substante nutritive extrem de valoroase. Toata mierea cruda are aceste beneficii, insa mierea de Manuka este si mai valoroasa, fiind denumita si miere medicinala.

Mierea poate fi consumata in nenumarate modalitati, inclusiv in mix-uri cu alte plante.

Iata cateva combinatii ale mierii, ideale pentru sezonul rece:

 

  • Miere cu ghimbir – Ghimbirul contine substante care vizeaza virusii, de aceea in combinatie cu mierea este ideala in pregatirea organismului pentru iarna. 
  • Miere cu lamaie – Lamaia contine antioxidantii de care sistemul imunitar are nevoie, iar in combinatie cu mierea devine chiar un preparat savuros, ideal pentru perioada rece a anului. 

 

Miere cu scortisoara – O doza zilnica de pulbere de scortisoara cu o lingurita de miere poate ajuta la stimularea sistemului imunitar si protejarea organismului de afectiuni virale, bacteriene si fungice.

loading...
loading...