PRO SAU CONTRA VACCIN? DEZBATERE NAȚIONALĂ

Ministrul Sănătății propune măsuri dure împotriva părinților care refuză să-și vaccineze copiii, mergând până la pedeapsa cu închisoarea. Unii o consideră o măsură abuzivă, alții o susțin. La mijloc, sunt bieții copii, care nu pot decide, și părinții, care nu sunt informați așa cum trebuie.

Ce poți face, ca părinte, când ți se spune că refuzul tău de a-ți vaccina copilul se poate pedepsi cu închisoarea? Decenii întregi, părinții și bunicii noștri au fost învățați să nu conteste autoritatea statului. Înainte de 1989, dacă statul decidea că trebuie vaccinați copiii, nimeni nu mișca în front, mergeam frumos la policlinica de cartier și așteptam cuminți la coadă pentru a ne vaccina copilul. Nu se puneau întrebări, nu exista internetul, pentru a căuta acolo și alte informații, pentru a asculta și alte păreri, care îndrăzneau să pună la îndoială decizia venită de sus. Acum, odată cu avalanșa de informații care apar, oamenii sunt, pe bună dreptate, bulversați. Pe de o parte, autoritățile susțin cu tărie că vaccinul este obligatoriu, pe de altă parte, sunt destule voci care spun că este vorba doar de o propagandă pentru profitul marilor companii farmaceutice.

vaccin-bebelusi

Părinții sunt într-o situație dramatică, fără nicio exagerare. La emisiunile de știri și în presă se spune foarte clar că au murit peste 20 de persoane în urma edipemiilor, și toate aceste persoane erau nevaccinate. Când auzi așa ceva, ca părinte, primul impuls îți spune că nu vrei să fii in locul acelor bieți oameni care și-au pierdut copiii și începi să reflectezi cât mai serios la varianta vaccinării. Dar șoaptele venite din mediul online nu-ți dau nici ele pace, ai văzut și la televizor oameni care susțineau cu toată tăria că vaccinarea poate duce la efecte secundare foarte grave. Ce faci în această situație? Principala vină a autorităților este neinformarea corectă a oamenilor. Una este să declari, foarte simplu și fără să dai detalii, că principala cauză a deceselor este nevaccinarea, și alta este să faci o emisiune, la o oră de maximă audiență, la un post Tv serios, în care să explici, clar și răspicat, care sunt riscurile în cazul nevaccinării, astfel încât să înțeleagă toată lumea.

g_753e46145c3ac364c43c2379488b526e

Ministrul Sănatății crede că anunțând o măsură atât de dură poate influența părinții. În cazul unora, poate avea efect amenințarea cu închisoarea. Dar alții îl întreabă, pe bună dreptate, pe domnul ministru, cine răspunde în cazul în care copilul lor ajunge la alte complicații, în urma vaccinării? Ce face domnul ministru este foarte periculos, pentru că mesajul este, în opinia multor părinți, unul care lasă loc interpretărilor. Cu alte cuvinte, mă obligi să-mi vaccinez copilul, dar o fac pe răspunderea mea, pentru că dacă vaccinul respectiv nu-și face efectul, nimeni nu poate trage la răspundere autoritățile. În cazul în care vaccinul recomandat este urmat de reacții adverse și se ajunge, Doamne ferește, la o tragedie, câți ani de închisoare va face cel care a decis că acel vaccin este bun, dacă tot vorbim de pedepse?

jmhhc2g9mmu5ytbhyzzmywnhnjg0ndbly2exodgwotq1owvjyjq-thumb

Sunt multe întrebări, părinții sunt în mijlocul unui bombardament mediatic, sunt păreri pro și contra, iar în astfel de situații statul trebuie să intervină obligatoriu. Să aducă în fața opiniei publice o autoritate în domeniu, un expert a cărui reputație nu poate fi pusă la îndoială, nu un manager instalat pe criterii politice, care să răspundă clar la toate întrebările oamenilor. Este, în acest moment, nevoie de o dezbatere la nivel național, pentru că numărul victimelor a ajuns prea mare. Medicii dau din colt în colt, prinși și ei între datoria de a spune adevărul și interesele financiare ale marilor corporații farmeceutice, cu care ei sunt obligați să lucreze. În loc să amenințe părinții cu inchisoarea, ministrul ar trebui să se ocupe de informarea corectă a oamenilor, altfel confuzia va crește, zi de zi, iar copiii nostri vor fi din ce în ce mai expuși pericolelor.

Cristian Huluban

loading...
loading...