Bucătăria chinezească este considerată una dintre cele mai bogate moșteniri culinare din întreaga lume. Extrem de complexă și diversificată, această gastronomie cuprinde tradițiile a opt subculturi, respectiv Szechuan, Zhejiang, Cantoneză, Jiangsu, Anhui, Shandong, Fujian și Hunan. În prezent, în fiecare provincie a Chinei – sunt douăzeci și trei în total, se gătește diferit și se ține cont de preferințe sau ingrediente locale. Totuși, bucătăria chinezească are în comun un lucru important, și anume că tuturor le place varietatea. Chinezii nu apreciază mâncarea neapărat pentru aroma sa, ci sunt mai degrabă atrași de textură, preparatele fiind mai gustoase cu cât sunt mai crocante și dure, fibroase. Există însă numeroase mâncăruri chinezești care fac deliciul gurmanzilor de pretutindeni, iar mai departe îți vom prezenta câteva dintre cele mai faimoase preparate:
Rață Pekin
Apărută în Beijing, la curtea imperială, în timpul dinastiei Yuan, această rețetă este una destul de spectaculoasă. După cum îi spune și numele, este vorba despre o rață întreagă pregătită cu condimente și coaptă în cuptor. La final, carnea are o culoare roșiatică, iar pielea este crocantă. Se servește cu garnituri din legume, clătite făcute pe aburi și diverse sosuri. În China, acest preparat este considerat mâncare națională și poate fi servit în orice parte a țării.
Xiaolongbao
Acest preparat chinezesc pregătit în special în Shanghai se referă la găluște umplute cu anumite ingrediente și supă. Pentru a le savura ai nevoie de multă atenție, deoarece te poți alege cu arsuri pe esofag, cauzate de aburul fierbinte. Xiaolongbao se ciupesc puțin pentru a lăsa aburul fierbinte să iasă afară, după care se soarbe supa din interior cu grijă, iar apoi se mănâncă gălușca și umplutura rămasă. De regulă, aceste dumplings sunt umplute cu carne de porc, iar supa este formată dintr-un aspic ce se lichefiază datorită aburului.
Chow Mein
China este recunoscută la nivel global pentru mâncărurile pe bază de tăiței. Printre cele mai delicioase preparate se numără și Chow Mein sau tăiței prăjiți, serviți în mod tradițional cu legume și piept de pui. Rețeta este una foarte simplă, tăițeii fierți fiind adăugați în wok împreună cu carne, legume și sos de soia, însă gustul lor este deosebit, mai ales că se condimentează și cu usturoi, chili și ghimbir.
Dim sum
Una dintre mâncărurile ce se găsesc în aproape toate restaurantele chinezești, chiar și în varianta preparatelor la pachet, este dim sum. Este vorba despre diverse tipuri de găluște umplute cu legume, creveți sau carne de vită, care pot fi gătite pe aburi ori prăjite. Dim sum au fost gândite inițial ca gustări pentru ceai, în ceainăriile din sudul Chinei, dar au devenit rapid o mâncare obișnuită peste tot în țară.
Pui Gong Bao
Pregătit cu alune și legume și asezonat cu boabe de piper Sichuan, puiul Gong Bao este una dintre mâncărurile chinezești destul de picante. Își are originea în regiunea Sichuan, dar s-a răspândit de-a lungul timpului chiar și dincolo de granițele Chinei. Bucățile de carne sunt marinate, iar apoi prăjite în wok împreună cu ardei iute chili și boabe de piper. Peste compoziție se adaugă legume, alune și vin Shaoxing, după care se servește cu orez fiert sau noodles.
Supă Wonton
Wonton reprezintă găluște din ou și făină, umplute cu carne de porc, legume și creveți, adăugate în mod tradițional în supă alături de tăiței și legume verzi precum bok choy ori ceapă verde. Spre deosebire de colțunașii chinezești, wontonii au foaia pătrată și subțire, iar aluatul se înfășoară în jurul umpluturii. Găluștele sunt foarte populare în Beijing, Taiwan, Shanghai și Hong Kong, iar cel mai des se consumă într-o supă transparentă.
Dacă adori mâncărurile chinezești, poți comandă online de pe FoodPanda și în Bacău preparatele asiatice dorite. Dată fiind istoria bucătăriei chinezești și diversitatea gastronomiei sale, nu este de mirare că rețetele culinare specifice au fost importate și de alte culturi, pentru ca oamenii din toate colțurile lumii să se bucure de aceste delicatese.