Pregătirea elevului pentru evaluarea națională: 5 ponturi care te pot ajuta

Evaluarea națională reprezintă primul examen major din viața unui elev, de aceea acesta își va dori, cu siguranță, să obțină rezultate cât mai bune. Totuși, adolescenții pot deveni ușor copleșiți atunci când se lasă conduși de emoții și au dificultăți în a-și organiza timpul pentru învățat. Mai jos, îți vom prezenta câteva sfaturi utile care să ușureze puțin pregătirea pentru evaluarea națională.

1.Autoevaluarea

Înainte de a începe toate pregătirile, este important să știi care este nivelul tău. În cazul în care simți că ai nevoie de mai multă pregătire la o anumită materie, te poți organiza astfel încât să îi dedici acesteia mai mult timp. Astfel, vei ști dacă este nevoie să ceri ajutorul părinților sau profesorilor pentru a clarifica anumite noțiuni.

Este foarte important ca acest pas să se realizeze la început. Astfel, îți poți organiza un program potrivit pe care să îl poți respecta cu strictețe. Atunci când descoperi că nu te descurci la fel de bine la o materie în comparație cu altele, nu trebuie să fii rușinat. Dimpotrivă, dacă vei recunoaște că ai nevoie de ajutor, vei putea să îți îmbunătățești cunoștințele.

2.Alegerea unui obiectiv

În momentul terminării clasei a VIII-a, principalul obiectiv al elevilor este acela de a fi admiși la un anumit liceu. Acesta poate fi un factor motivant foarte bun, deoarece vei dori să înveți și să obții o notă potrivită pentru liceul pe care ți-l dorești. 

Acest pas este strâns legat de etapa autoevaluării, deoarece este necesar, în primul rând, să îți cunoști nivelul. Apoi, în funcție de obiectivul pe care ți l-ai setat, vei putea să ajustezi ritmul de învățare pentru a acumula sau recapitula toate cunoștințele de care ai nevoie.

3.Organizarea unui plan de învățare

După evaluarea cunoștințelor și stabilirea obiectivului, este momentul să organizezi și întregul plan de învățare. Cel mai simplu mod este să numeri zilele pe care le ai la dispoziție și materia care a mai rămas de învățat sau repetat și să o distribui pe aceasta din urmă pe zile sau ore, în funcție de nevoi.

Nu uita să incluzi partea teoretică, dar și pe cea practică în acest program. Exercițiile și problemele vor fi parte din examen și te pot ajuta să înțelegi mai bine anumite noțiuni. De exemplu, dacă matematica nu este neapărat punctul tău forte, încearcă niște teste școlare evaluare națională mate pentru a te obișnui cu formatul problemelor de la examen.

4.Organizarea programului zilnic

Nu este suficient doar să îți faci un plan pe termen lung. Pentru a fi cât mai bine organizat, va trebui să îți planifici timpul zilnic în funcție de materia pe care o ai de învățat. 

Încearcă să eviți cât mai mult distragerile sau activitățile recreative și pune mai mult accent pe studiu. Totuși, nu neglija pauzele. Dacă te vei suprasolicita, va deveni mult mai greu să te concentrezi și, astfel, învățatul nu va fi eficient. Ia pauze în mod regulat, pentru a-ți reîncărca bateriile și a reține mai ușor informația.

5.Gestionarea emoțiilor

De foarte multe ori, emoțiile reprezintă provocarea principală. Dacă știi că ai astfel de probleme și performanța ta la examen ar putea avea de suferit din cauza emoțiilor, caută soluții pentru a face față acestui tip de stres. Cere sfatul părinților sau profesorilor pentru a găsi împreună cele mai bune metode.

În anumite cazuri, studiul poate fi un bun inamic al emoțiilor. Dacă te simți pregătit, vei avea mai puține motive de îngrijorare în momentul examenului. Așadar, una dintre metode de a învinge acest stres poate fi să înveți mai mult, pentru a nu-ți face griji din punct de vedere al cunoștințelor tale.

Evaluarea națională este primul examen major pentru elevi, așa că mulți dintre ei pot întâmpina acest test cu teamă și emoții. Printr-o organizare bună, un studiu temeinic și câteva tehnici de a gestiona stresul, vei reuși să treci acest examen cu brio și vei învăța multe din această primă experiență.

 

loading...
loading...