Sezonul rece supune organismul unor schimbări majore, astfel că devine esențial să ai o imunitate ridicată în această perioadă. Pentru a te asigură că te ferești de viroze, răceli și gripă e nevoie să-ți pregătești sistemul imunitar, iar suplimentele naturiste sunt cele mai la îndemână. Cum faci să nu cazi pradă virusurilor? Creează un zid de protecție împotriva lor!
Am alcătuit un mic ghid de creștere a imunității, în mod natural, astfel încât organismul tău să fie pregătit pentru a face față sezonului rece. Iată de ce ar trebui să începi să ții cont, încă din primele zile cu temperaturi mici.
Alimentația sănătoasă, înainte de toate
Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și că mesele tale sunt alcătuite din alimente menite să-ți ridice imunitatea. Consumă fructe și legume, pentru a avea un aport zilnic de vitamine. Adaugă, la prânz sau la cină, carne albă și slabă, precum peștele sau puiul. Dacă ești vegetarian, înlocuiește-le cu semințe de chia, ovăz și legume rădăcinoase.
Organismul tău are nevoie și de minerale, de calciu și de zinc. Mănâncă lactate cu procent scăzut de grăsime dar și semințe oleaginoase precum caju, nuci, fistic sau migdale, căci sunt bogate în acizi Omega 3. Nu uita nici de avocado sau cocos. Unul dintre mineralele esențiale pentru un organism sănătos este zincul, pe care îl poți lua din carnea slabă, spanac sau sparanghel. Poți suplimenta cantitatea de zinc și prin suplimentele naturiste. În plus, evită grăsimile, prăjelile și consumă alimente preparate la grătar sau fierte, fără adaos de ulei. Înlocuiește pâinea albă și făinoasele cu tărâțe și făină integrală.
Vitaminele sunt esențiale
Poate cea mai cunoscută pentru imunitate este Vitamina C, pe care o poți lua din citrice, de exemplu. Nici vitamina D nu este de neglijat, ea fiind responsabilă cu menținerea nivelului normal de calciu și fosfor din sânge și oase. Pe lângă oase puternice, vei avea păr și unghii sănătoase, dar și un grad mai mare de imunitate.
Mănâncă usturoi, ceapă și pătrunjel, alimente extrem de benefice pentru sistemul imunitar, în sezonul rece. De asemenea, nu uita de ciuperci, pentru că sunt bogate în seleniu și conțin antioxidanți. Completează cu broccoli, conopidă, morcovi și dovlecei – conțin caroten, au proprietăți antiinflamatoare și te protejează împotriva infecțiilor. La capitolul fructe, afinele au un foarte mare aport de vitamina C, iar merele și strugurii sunt hrănitoare și au grijă de sănătatea ficatului. Cătina este și ea inamicul virusurilor și ajută la menținerea unui metabolism puternic și sănătos.
Consumul de apă și detoxifierea
Apa este vitală pentru organism în orice sezon, însă, atunci când vine frigul e important să consumi și multe alte lichide. Poți completa cei doi litri de apă pe care ar trebui să-i bei zilnic cu infuzii din plante și ceaiuri. Ceaiul ajută organismul să elimine toxinele acumulate în timp și întărește sistemul imunitar. Consumă-l fără zahăr, dar, dacă totuși îl preferi îndulcit, adaugă o linguriță de miere de albine naturală, alt aliment cu proprietăți antioxidante.
Consumă fructe și legume în cantități cât mai mari pentru procesul de detoxifiere. Strugurii și afinele n-ar trebui să-ți lipsească din dietă.
Pe lângă alimentația sănătoasă și echilibrată, pentru a-ți crește imunitatea poți apela și la ajutorul suplimentelor naturale, menite să ajute organismul să devină puternic în lupta cu virozele de sezon. Atenție, însă! Trebuie să știi că baza unui organism sănătos sunt mesele regulate, un stil de viață echilibrat, eliminarea, pe cât posibil, a stresului, dar și mișcarea. Fă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi: exerciții în casă, mers alert prin parc sau urcat scările în detrimentul liftului, mai ales dacă locuiești la un etaj superior.