POLIȚISTUL DUR SAU POLIȚISTUL MANIERAT?

Cum ne-am dori să arate un polițist model? Să fie dur, implacabil cu cei care încalcă legea, sau preferăm un polițist mai blând, mai manierat, chiar și atunci când este atacat, lovit sau jignit?

Un ofițer de Poliție a fost atacat azi dimineață, în Rădăuți, cu o sabie, și tăiat în zona feței. După ultimele relatări, omul este în stare gravă la spital. Acum câteva zile, la Tulcea, un alt polițist a fost pălmuit de acoliții unui șofer recalcitrant, atunci când omul legii încerca să-l rețină pe acesta. Ne aducem aminte și episodul în care Cristian Boureanu l-a agresat pe unul din polițiștii care opriseră mașina fostului politician pentru un control de rutină. Acel ofițer a ripostat, probabil sătul de umilințele indurate din partea celor care se cred mai presus de lege.

p1

Clanurile de romi se bat fără nicio frică, în fața sediilor de Poliție, sau agresează jandarmii atunci când aceștia vor să intervină pentru aplanarea conflictelor. Cum ar trebui să acționeze forțele de ordine atunci când sunt într-o situație-limită? Pe rețelele de socializare, părerile sunt împărțite. Sunt oameni care preferă tipul de polițist decis, hotărât, care să nu ezite în fața unui derbedeu, să acționeze cu fermitate, pentru a da un exemplu tuturor celor care cred că pot face ce vor. Dar există și persoane care vor să vadă pe străzi polițiști care acționează într-un mod mai civilizat, mai politicos, fără să jignească cetățenii, atunci când opresc o mașină la control sau când aplică o amendă pentru tulburarea liniștii publice. Pentru că, spun adepții acestei teorii, fiecare om are drepturile lui și acestea trebuie respectate.

p2

Dacă ne raportăm la țările civilizate, acolo polițiștii au drepturi mult mai bine stabilite, tocmai pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a-i descuraja pe derbedei. În Statele Unite, am văzut cu toții, polițiștii nu stau prea mult pe gânduri când au de-a face cu indivizi periculoși, îi pun imediat la pământ și îi duc la secție. La noi, așa cum am relatat mai sus, un polițist care era în misiune la domiciliul unui interlop a fost tăiat cu sabia. Asta spune multe despre cât de respectată sau temută este uniforma de polițist în România. Dacă un interlop are curajul să atace cu sabia un polițist, vă dați seama cam ce ar face acest derbedeu cu un om obișnuit, dacă ar avea ocazia.

p4

Ministrul de Interne ne asigură că se lucrează la un nou proiect de lege în care să fie mult mai clar prevăzute drepturile și îndatoririle polițiștilor. S-a luat această măsură după episodul de la Tulcea, când un polițist a fost trimis singur în fața unei găști de scandalagii, și a fost pălmuit și umilit. Este democrația o dictatură a legii, până la urmă, sau credem că putem jigni un ofițer de Poliție fără să dăm socoteală? Vrem să vedem derbedeii din trafic urlând la polițiști când aceștia îi legitimează, sau vrem să vedem cum sunt duși repejor la secție? Așa cum sunt ei, cu bune și rele, oamenii în uniformă trebuie să-și respecte sloganul „Siguranță și încredere”. Dacă legea nu îi va proteja pe polițiști, nu vom fi nici noi protejați în fața violenței. Iar numărul celor obișnuiți să-și facă dreptate cu pumnul, cuțitul sau sabia va crește.

Cristian Huluban

loading...
loading...