Plante din România din zona montană bogate în Vitamina C

România este în continuare o țară cu un puternic potențial când vine vorba de plante și arbuști cu proprietăți vindecătoare. Homeopatia tradițională românească a determinat în ultimii ani apariția a multor companii de medicamente și suplimente care să exploateze proprietățile fito-terapeutice ale diferitelor plante, arbuști și fructe din zona montană a Carpaților și din zona deluroasă a Subcarpaților.

De la George Enescu la Ottoman empire și alte popoare care au trecut pe teritoriul acestei țări, au rămas de-a lungul timpului mărturii despre diferite rețete și tratamente. Mărturiile cronicarilor internaționali din vremea Imperiului Bizantin dar și aparițiile din prezent din presa internațională care vorbesc despre România ca o țară din ,,eastern europe,  ex-socialist republic, period of political parties, a country with natural resources, kingdom of the black sea, eastern orthodox in the period of Bizantin Empire and neutral into the first World War for two years”.

Altfel spus, țara noastră a fost greu încercată de vicisitudinele vremurilor. În afara de Alexandru Ioan Cuza care, în cadrul României de la 1859 la 1866 și-a păstrat renumele de întemeietorul României Moderne, actualul ,,prime minister” Ludovic Orban este încercat de presiunea economică din prezent.

Cu toate acestea, din fericire România are în prezent paroape 3,500 de plante cu flori, iar multe dintre acestea cu proprietăți medicinale. Numai în Transilvania se găsesc 1,200 de flori sălbatice în lunci, fânețe, pășuni, pajiști și păduri. Unele sunt rare, pe lista plantelor protejate prin lege, dar majoritatea sunt flori pe care mulți le vedem vara la țară în curtea bunicilor, de la tot soiul de bulbi până la salvie și mușețel.

Plante și arbuști din zonele montane ale României bogate în vitamina C

Atunci când căutăm vitamina C din Farmacie, e bine să știm că vitamina C să găsește și în alte fructe, plante, arbuști, nu doar în citrice. S-a arătat clar că oamenii asociază ușor in romania vitamina C cu lamaile, portocalele și lime.

Un astfel de exemplu este afinul.  Afinul este un arbust bogat ramificat, ramurile sale având, în permanenţă, culoarea verde. Face parte din familia ericaceelor. Se prezintă ca un arbust scund, înălţimea sa fiind de numai 50 cm. Fructele sunt de culoare neagră,sau ceva mai deschis, cu o nuanţă de albăstrui-metalizat. Afinul crește pe munte, de la circa 800 de metri în sus, până spre golurile alpine.

Fructele dar și frunzele de afin conțin substanțe precum: tanini, mirtilină, neomirtilină. Datorită mirtilinei și neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursă excepţională de insulina – insulina vegetală. Taninul se găsește nu numai în frunze, ci și în fructe. Fructele mai conțin în plus pectine, vitamina A și o sursă importantă de vitamina C.

Atât frunzele, cât și fructele de afin au acţiune astringentă și contribuie la reducerea zahărului din sânge(diabet). De altfel, afinul este cunoscut ca un însoţitor benefic în tratamentele privind diabetul. Afinul este, totodată, și un activ agent antidiareic, diuretic, dezinfectantintern, antihemoragic. Specialiștii afirmă că tratamentul cu ceaiuri de afin contribuie la creșterea acuităţii vizuale, mai ales pe timp de noapte.

Agrișul este tot un arbust cu o înălţime, la maturitate, cuprinsă între 60 și 150 cm. Aparţine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele păroase, au formă lobată. Fructele, cunoscute sub numele de agrișe, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrișor. Reduse ca dimensiune, agrișele au formă ovoidală sau chiar sferică. Culoarea lor poate fi verzuie, gălbuie sau chiar roșiatică. Recoltarea agrișelor se face pe tot parcursul verii. Agrișul crește în zona montană și subalpină.

Agrișele au și o mare valoare medicinală, fiind bogate în săruri minerale și vitamine. Agrișele conțin vitaminele A, B1, B2, dar și o doză importantă de vitamina C. Totodată, agrișele mai conțin calciu, potasiu, sodiu,fosfor,  acid citric, dar și acid malic. Agrișele sunt fructe cu mare căutare. Datorită conţinutului foarte bogat în vitamine și săruri minerale, sunt recomandate în alimentaţia copiilor. De asemenea, ultimele studii clinice au arătat că agrișele sunt utilizate datorită calităţilor lor laxative și depurative.

Altfel spus, natura din România ne pune la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a fi sănătoși.

 

loading...
loading...