PEDOFILUL ARE DREPTURI. DAR VICTIMELE?

După noile legi și modificări aduse Codului Penal, pedofilul din lift, ca și criminala de la metrou, poate scăpa nevinovat. Da, ați citit bine. Ce probe au procurorii? Imaginile de pe camerele de filmat și mărturiile copiilor agresați. Inregistrările video nu vor mai fi considerate probe în instanță, iar martorii vor fi nevoiți să-și susțină declarațiile față în față cu cel care i-a agresat. Pentru niște copii care au trecut deja printr-o experiență umilitoare, depoziția în prezența agresorului va fi o nouă încercare traumatizantă. Care va lăsa urme, putem fi siguri de asta.

Întrucât imaginile de pe cameră vor fi inutile, pedofilul poate beneficia și de prezumția de nevinovăție. Pe lângă toți criminalii, violatorii, pedofilii și traficanții de droguri care sunt pe străzi, puneți-i la socoteală și pe cei care au fost recent eliberați și pe cei care urmează să mai iasă din închisori, și vă puteți face o imagine despre cât de protejați vom fi noi, cetățenii acestei țări. Până una-alta, Poliția nu reușește să îl prindă pe agresorul din lift, deși s-au mobilizat sute de agenți și au fost luate la puricat toate străzile din zona unde s-au petrecut faptele.

o2

Din păcate, chiar dacă polițiștii vor reuși să-l găsească pe pedofil, nu vor putea să-l rețină prea multă vreme. Dacă respectivul are norocul ca noile legi ale Justiției să se aprobe pe „repede înainte”, o să-l vedem din nou pe stradă, căutând alte victime. Justiția îl va achita din lipsă de probe, pentru că așa se va face legea în România. Tot ceea ce înseamnă acum supraveghere video, fie că vorbim de bancomate, locuințe, magazine, sau instituții bancare vor deveni aproape inutile, pentru că niște incompetenți vor decide că înregistrările video nu mai pot fi considerate probe în instanță. România va deveni, în aceste condiții, un rai al infractorilor, un paradis pentru toți derbedeii.

Conform noilor prevederi, oamenii legii nici măcar nu vor mai putea cere ajutorul populației, publicând imaginile cu suspecții, pentru că acest demers va fi fost considerat infracțiune. Toate aceste aberații, adoptate initial pentru a proteja politicenii care au probleme cu legea, au fost extinse, din prostie sau intenționat, și asupra unor categorii de infractori periculoși. Modificările aduse legilor justiției și Codului Penal sunt privite cu îngrijorare de cetățeni, pentru că i se poate întâmpla oricui să fie victima unui individ periculos, nimeni nu se poate considera ferit de astfel de necazuri. Iar faptul că acestor pedofili, criminali sau violatori li se oferă atâtea drepturi, pe când ideea de justiție devine tot mai ambiguă, sporește simțitor îngrijorarea oamenilor.

o3

Există un vechi dicton latin, care spune: „Dura lex, sed lex”, adică „Legea e dură, dar e lege”. În România zilelor noastre, nu se merge pe această linie, dimpotrivă, se caută adoptarea unor legi care să favorizeze infractorul și revine în prim plan conceptul unei „democrații originale”.

Cristian Huluban

loading...
loading...