O VIAȚĂ MĂRUNTĂ. O ALTFEL DE PRIETENIE.

Hanya Yanagihara, scriitoare americană de origine hawaiiană, ne dezvăluie, în romanul său ”O viață măruntă” povestea unei prietenii care se transformă în ceva mult mai profund, trecând peste toate prejudecățile. O carte eveniment, chiar dacă unele descrieri pot fi considerate șocante.

Patru tineri absolvenți ai unui colegiu din Massachusetts visează să cucerească lumea, și, la fel ca majoritatea tinerilor americani, văd ca punct de plecare către visul lor orașul care nu doarme niciodată, New York-ul marilor speranțe. Se mută toți în cel mai mare oraș american și încep o nouă viață, mai întâi timid, prin ajutorul celor cunoscuți la foarte desele petreceri la care merg, apoi din ce în ce mai curajoși, fiecare pe drumul lui, fiecare cu speranțele sale. Deși sunt ocupați cu problemele de zi cu zi, cei patru nu vor să renunțe la întâlnirile lor regulate, care vor rămâne o constantă pe parcursul mai multor decenii, până la anii bătrâneții.

492352612-author-hanya-yanagihara-poses-for-a-photograph-at-a-jpg-crop-promo-xlarge2

Willem, un tânăr fermecător, care visează să ajungă actor. JB, cel care își dorește o carieră în lumea artei, fiind un pictor talentat. Malcolm, care va deveni un foarte apreciat arhitect. În fine, figura centrală a cărții, Jude St. Francis, al cărui drum duce spre o carieră de succes în avocatură. Cei patru prieteni trec prin perioade fericite, prietenia lor devenind proverbială în rândul cunoscuților, dar au parte și de vremuri tulburi, când relația lor devine foarte încordată. Timp de căteva decenii, ei trec printr-un flux permanent de trăiri, purtând amintirea unor episoade din copilărie descrise într-un mod foarte interesant de autoarea romanului.

a-little-life-fb

Jude refuză să dezvăluie în fața prietenilor săi anumite perioade din trecutul său, ceea ce îi face pe aceștia să fie foarte curioși, de multe ori împingând curiozitatea peste limitele acceptate. Problemele de sănătate ale lui Jude, observate de mulți, rămân un motiv de îngrijorare permanentă pentru prietenii săi, dar el refuză cu încăpățânare să povestească ce s-a întâmplat în anii tinereții sale. Există în această carte descrieri și episoade care, pentru mulți, pot fi greu de suportat. S-ar putea ca unii cititori să nu fie încântați de anumite pasaje din acest roman de excepție, comentat în diferite moduri, în funcție de percepția fiecăruia. Dar cei care vor avea răbdarea să treacă peste descrierile din viața chinuitoare a personajului principal, vor descoperi că a meritat, pentru că viața lui Jude St. Francis este zugrăvită într-o manieră tulburătoare.

open-book

Trecutul lui Jude este dezvăluit destul de târziu în paginile cărții, dar singurul în fața căruia Jude își deschide sufletul va fi și cel care îi va deveni partener de viață, cel mai drag prieten al său, Willem. Nu trebuie ignorat rolul jucat în carte de un alt apropiat al grupului lor, doctorul Andy, cel care se va ocupa de Jude mulți ani, încercând sa-l scoată pe acesta din stările de depresie prin care trece. De asemenea, Harold, cel care îl va adopta pe Jude, atras de inteligența sa, și care va deveni pentru tânărul avocat mai mult decât un părinte, este și el un personaj foarte important al acestei cărți.

Nu vă grabiți să-l judecați pe Jude după orientarea sa sexuală, înainte de a afla prin ce a trecut acesta în copilărie. Cartea Hanyei Yanagihara o să vă dezvăluie o altfel de prietenie, mai mult o camaraderie, dar și tragicul destin al unui om care a suferit enorm, și care, exact când ajunsese la fericirea mult așteptată, este lovit din nou de soartă. O viață măruntă, un destin tulburător.

Cristian Huluban

loading...
loading...