NOI ȘI URȘII. AȘTEPTĂM PRIMA TRAGEDIE

Lucrurile sunt clare. Deși au fost semnalate numeroase apariții ale urșilor în incinta unor localități (nu doar la marginea orașelor), nimeni nu ia nicio măsură. Propuneri – o gramadă, de la relocare la împușcarea animalelor, dar nicio rezolvare, nici măcar o inițiativă clară. În aceste condiții, pe fondul nepăsării autorităților, o tragedie este aproape iminentă.

Urșii acționează conform instinctelor, pentru a-și asigura hrana lor și a puilor, hrană pe care nu o mai găsesc în locurile special amenajate, așa cum se întâmpla cândva. Bineînțeles că oamenii sunt în pericol, asta n-o poate nega nimeni, dar vina nu aparține doar urșilor. Defrișările, distrugerea habitatului, sunt realități clare, de care nu urșii sunt vinovați. Nu ei au vândut lemnul acestei țări către firme străine, nu ei au realizat profituri uriașe în urma distrugerii pădurilor.

u1

Vorbim despre un fenomen care se acutizează pe zi ce trece, și care până acum nu a produs incidente atât de grave, deși au fost cazuri de oameni răniți de urși. Dar tare mi-e teamă că la una din următoarele incursiuni ale carnivorelor se va nimeri în drumul lor un copil, un bătrân, sau o persoană care nu poate alerga atât de repede pentru a scăpa de atacul iminent. Atunci să vedem pe unde vor scoate cămașa autoritățile, care, de când a apărut această problemă, tot fac declarații, în loc să emită legi în regim de urgență pentru rezolvarea, într-un fel sau altul, a situației foarte serioase la care am ajuns.

De la Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, evident depășită de evenimente, până la bufonul care joacă rolul de Ministru al Agriculturii, Petre Daea, sigura propunere venită este împușcarea urșilor. Atâta îi duce mintea pe acești incapabili, așa rezolvă ei o problemă care e semnalată de ani buni, asta e singura soluție pentru a se spăla pe mâini și a-și ascunde incompetența. Dacă s-ar fi luat măsuri la timp, de la primele aparții ale urșilor în zonele populate, nu mai era nevoie să se ajungă la împușcarea lor. Dar asta ar fi presupus un pic de inițiativă, un pic de interes, un pic de creier. Dacă nu există așa ceva în dotare, sigur că este mult mai simplu să propui împușcarea animalelor, după ce le-ai distrus și casa din pădure și sursa de hrană.

u3

Am tăiat pădurile, în locul lor au apărut vile fără autorizație de construcție, și acum se dorește împodobirea acestor vile cu blănuri de urși. Poate se organizează și vreo vânătoare, precum cea de la Balc, unde sunt omorâți mii de porci mistreți anual. Să nu uităm să invităm la vânătoare și miliardarii celebri, care în țările lor nu prea au voie să se distreze așa cum o fac la noi. Pentru bunăstarea lor ne-am tăiat pădurile, lor le-am vândut la preț de nimic lemnul nostru, de ce să nu le dăm și posibilitatea de a se distra împușcând animalele? Problema urșilor, ca și cea a mistreților, nu se poate rezolva emițând păreri savante dintr-un birou călduț, între două gustări la bufetul Parlamentului. Nu urșii au venit peste noi, noi ne-am dus peste ei. Faceți ceva, până nu se întâmplă o tragedie, deși sunt convins că nu vă mișcă deloc această perspectivă.

Cristian Huluban

loading...
loading...