NIHIL SINE DEO

Comuniștii ne-au învățat că regele Mihai, la momentul abdicării, a plecat din țară cu trenuri pline de aur și obiecte prețioase. Oamenii, cei mai mulți săraci, scandalizați de bogăția familiei regale, au crezut fiecare cuvințel al propagandei comuniste. Acum, la moartea ultimului suveran al României, avem parte de aceleași metode de manipulare, de această dată aruncate pe piață de urmașii comuniștilor, politicienii care au luat puterea după 1989, nimeni alții decât cei din linia a doua a defunctului PCR.

Ni se spune că averea familiei regale este estimată ba la 28 de milioane de Euro, ba de 64 de milioane de Euro, și suntem întrebați ce a făcut monarhia pentru România ca să merite aceste sume. Fără să luăm partea monarhiei, cu bunele și relele ei, haideți să putem problema puțin altfel, dacă vrem să fim corecți. Să-i întrebăm pe politicienii noștri ei câți bani au furat de la acest popor, timp de 28 de ani, de la Revoluția din 1989 până acum? Există estimări care spun că în ultimii 28 de ani s-au furat din România în jur de 1000 de miliarde de euro. Poate nu e o cifră reală, poate e exagerată, dar de ce să nu ne gândim că și povestea trenurilor cu aur poate fi exagerată? Nuuu, este mai ușor să aruncăm cu pietre, după ce ne-au fost spălate creierele timp de 50 de ani. Și dacă am presupune că ambele variante sunt reale, cine vi se pare că a furat mai mult de la poporul român?

r2

Așa a funcționat propaganda comunistă, foarte eficient. Așa au fost acuzați și candidații PNL și ai PNȚCD la alegerile prezidențiale din 1990, Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, că sunt trădători, pentru că au plecat din țară, și „nu au mâncat cu noi salam de soia”. Dacă mergem pe aceeași logică, la fel pot fi acuzați și tinerii care pleacă acum în străinătate, sătui de viața de aici. Și ei, la fel ca și cei plecați pe vremea comunismului, au plecat pentru o viață mai bună, nu neapărat din considerente politice. Milioanele de români plecați la muncă în străinătate în ultimii ani, sunt tot trădători de neam și țară, nu? Iar patrioții adevărați sunt politicienii, care au rămas aici și sărăcesc populația nu? Gestul regelui Mihai, care nici măcar nu îl privește pe Ion Iliescu atunci când acesta vine cu mâna întinsă spre el, este un exemplu perfect al demnității în fața parșiveniei.

r3

Câtă lume știe care este deviza Casei Regale? Dacă nu știți, vă amintim noi: „Nihil Sine Deo”, în traducere Nimic Fără Dumnezeu. Când s-a propus ca această formulă să devină deviza națională a României, pentru că este o formulă simbolică, de prestigiu pentru țara noastră, ideea a fost, bineînțeles, respinsă de politicieni. Ceaușescu a dărâmat biserici, comuniștii au vrut să alunge credința din sufletele oamenilor, dar poporul a rezistat în fața acestor încercări. Deși ne lăudăm toată ziua cu credința noastră, deși vorbim tot timpul de importanța acestei credințe, ajungem să îl înjurăm, la ceasul plecării sale dintre noi, pe reprezentantul unei case regale a cărei deviză a fost Nihil Sine Deo. Înainte de a arunca cu pietre, ar fi bine să mai reflectăm la anumite aspecte, să judecăm corect, în loc să acționăm doar la îndemnul unora care sunt experți în manipulare.

Cristian Huluban

loading...
loading...