MIKE TYSON. I DID IT MY WAY

S-a născut în Brooklyn. Un cartier din New York unde viața, mai ales pentru cei din familiile sărace, poate fi un calvar zilnic. Trebuie să supraviețuiești cumva, și fiecare o face în felul său. Tinerii săraci, care nu merg la școală pentru că trebuie să aducă un ban în casă, trăiesc într-un mediu violent, unde forța pumnului face diferența. Motto-ul, pentru mulți tineri, este “Get rich, or die tryin”, așa cum frumos (și tragic) a spus-o rapperul 50 Cent. De aici, din această lume dură, începe urcușul către glorie al unuia din numeroșii băieți de culoare care băteau toată ziua străzile metropolei americane.

C77db-DXwAAbeWu

Mike Tyson face cunoștință din adolescență cu sistemul penitenciar american, reușind să adune, până la vârsta de 13 ani, 38 de arestări. Vindea droguri pentru a face bani, fura și, împreună cu baieții din gașca sa, comitea tot felul de infracțiuni. Asta era viața din cartierul său, altceva nu știa să facă, în acest mediu infracțional crescuse, nu avea educația necesară pentru a înțelege că poate exista și o altă lume. Dar cum în viața fiecărui om apare, la un moment dat, și o oportunitate, și destinul lui Mike Tyson se transformă în ziua în care, fiind închis într-un centru de reeducare, este remarcat de un antrenor de box. Este momentul în care, din băiatul destul de corpolent și brutal, antrenorul Bobby Stewart începe să modeleze viitorul campion mondial.

500px-Tyson-floors-Douglas

Așa începe povestea unuia din cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor, ajuns o adevărată sperietoare pentru adversarii săi, pentru că impresia de forță degajată de Tyson în ring era copleșitoare. A devenit campion mondial la numai 20 de ani, caz unic în istoria boxului, mulți oponenți ajungând la podea încă din prima repriză. Un rol esențial în viața acestui adevărat fenomen l-a avut Gus D’Amato, bătrânul antrenor care i-a modelat și caracterul mult prea aprigului Mike Tyson, după ce i-a arătat drumul către marea performanță. Au urmat anii de glorie, a măturat toți adversarii întâlniți, a câștigat mulți, foarte mulți bani, dar nu a știut să gestioneze așa cum trebuie această nouă ipostază în care a ajuns. Devenind atât de repede un om foarte bogat, dar needucat și naiv, a fost o pradă ușoară pentru toți cei care susțineau că-i sunt prieteni, dar care de fapt l-au jefuit de toți banii. A făcut și el multe greșeli, dar ce-i poți cere unui tânăr de 21-22 de ani, care ajunge în paradis după ce toată copilăria și adolescența și-a petrecut-o într-un loc unde violența este la ea acasă?

Urmează declinul, odată cu dispariția singurului om care conta pentru el, Gus D’Amato. Vin și primele înfrângeri, este acuzat de viol, toată viața i se destramă, ajunge chiar să îl muște de ureche pe Evander Holyfield într-un meci care ar fi trebuit să marcheze revenirea sa în prim plan. Visul cel frumos se destramă la fel de rapid precum a venit și Mike nu-și regăsește echilibrul, nu poate face față noilor situații din viața sa și astfel irosește tot ce adunase în atâția ani de muncă.

box_a_tyson2_576

A plecat de jos, de foarte de jos, și a ajuns o legendă în istoria boxului. Victoriile sale, celebre prin spectaculozitatea lor, l-au propulsat în galeria marilor boxeri ai lumii și au devenit obiect de studiu pentru tinerii pugiliști din întreaga lume. Astăzi, 30 Iunie, Mike Tyson împlinește 51 de ani, și așa cum spunea în show-ul “Undisputed truth”, vede viața cu alți ochi acum, după ce a trecut de la cea mai cruntă sărăcie la o bogăție cum nici nu visa, și ajungând finalmente la statutul de om simplu, cu calitățile și defectele sale. Mike Tyson, o viață ca în filme, un destin fabulos, dar, mai ales, povestea unui mare campion.

Cristian Huluban

loading...
loading...