METROUL CARE NU VA FI GATA NICI ÎN 2019

Chinezii fac o gară în 8 ore. Rușii asamblează în timp record un pod peste un râu. Nu are rost să mai vorbim despre alte exemple venite de la nemți, americani, englezi sau elvețieni. Noi, care toată ziua ne lăudăm cu inventivitatea și priceperea noastră, nu suntem în stare să finalizăm un nenorocit de tronson de metrou, aruncând în mizerie și haos un cartier care era cândva o oază de verdeață și curățenie. Încă o mostră de treabă românească, bine gândită și bine făcută.

Ca să ajungi din Drumul Taberei în centru, ai nevoie de cel puțin 1 oră, atât de alomerat e traficul. Cei care locuiesc în zonă au de îndurat zi de zi un adevărat calvar până apucă să treacă de intersecția de la Răzoare. Ca să vină în ajutorul cetățenilor din Drumul Taberei, autoritățile au decis să construiască o magistrală a metroului care să descongestioneze traficul infernal din zonă. Lucrările au început în 2012, iar termenul de finalizare era dat, așa cum scria pe toate afișele din zonă, în 2015. Știți acele afișe cu iz electoral: În trei ani, aici va fi stația ta de metrou”.

m4

Bineînțeles, nimeni n-a luat în serios acele promisiuni, din motive lesne de bănuit. Așa am ajuns în anul de grație 2018, metroul tot nu este finalizat, deși la finalul fiecărui an, s-a tot promis că „în primul trimestru al anului…următor, metroul va fi dat în folosință”. Așa se face treabă în România, de la o amânare la alta, fără nicio rușine.

m2

Scuze s-au găsit mereu. Ba nu s-a aprobat bugetul, ba nu s-au achitat datoriile către constructor, ba condițiile meteo au îngreunat lucrările sau achiziția de trenuri a mers greoi, ba procesele și licitațiile au ținut și ele în loc lucrările. Fiecare parte implicată a venit cu scuze, în timp ce oamenii din zonă sunt exasperați de praful, mizeria și disconfortul creat de utilaje. Nu mai există trotuare, se circulă prin noroi și gropi, și în aceste condiții, toată răbdarea de care au dat dovadă oamenii s-a terminat, văzând cum un cartier decent s-a transformat într-un haos greu de suportat.

Un proiect de toată jena, în care toți cei implicați (Metrorex, firma de construcții, Primăria Sectorului 6, furnizorii) au dovedit cât de pricepuți sunt. O nesimțire fără margini, o bătaie de joc la adresa locutorilor din zonă. Ultimul anunț, o copie fidelă a anunțurilor făcute în toți acești ani, spune că termenul de finalizare a fost amânat pentru 2019. Nici nu mai contează în care trimestru, sau dacă va fi semestru, lumea știe că nici atunci nu va fi gata.

m3

Măcar să închidă lucrările, să abandoneze proiectul, poate așa viața locuitorilor din Drumul Taberei va reveni, cât de cât, la normal. Li s-a promis că vor avea o linie de metrou în cartierul lor, că vor circula civilizat într-o țară care se laudă că e membru al Uniunii Europene. Rezultatul se vede. O treabă românească 100%, o mostră de pricepere și seriozitate din partea celor care ar trebui să ne facă, cel puțin teoretic, traiul mai confortabil.

Cristian Huluban

loading...
loading...