Metode de a combate oboseală decizională

În fiecare zi, de când ne trezim, până când mergem la somn luăm decizii. În fiecare zi trebuie să decidem cu ce ne îmbrăcăm, ce mâncăm, la ce oră plecăm de acasă și ce facem după muncă. Unele decizii s-au automatizat în timp, și deseori nici nu observăm când am luat o decizie. Luarea deciziilor oricât de inofensive ne poate epuiza în timp, deorece fiecare decizie necesită timp și energie. Fenomenul acesta se numește oboseală decizională și este foarte diferită de oboseala fizică. Oboseală decizională este mai mult mentală, când simțim că puterea de concentrare s-a diminuat, când începem să luam decizii pripite sau să acționăm impulsiv, toate acestea pot fi cauzate de oboseală acumulată în timpul zilei din nevoia constantă de a lua decizii.

Din fericire, există mai multe modalități prin care puteți împiedica oboseală decizională să vă afecteze ziua. Prin implementarea acestor metode veți constata că oboseala decizională scade și productivitatea crește.

  1. Luați mai puține decizii.

O soluție cât se poate de evidentă, însă una dintre cele mai de succes. Cu siguranță ați auzit că Steve Jobbs (fondatorul Apple) a purtat aceași ținută în fiecare zi (blugi albaștri și bluză neagră). Motivul a fost că astfel avea o decizie mai puțin de luat în fiecare dimineață. Acesta este doar un exemplu, cu siguranță nu o măsură pe care fiecare poate sau dorește să aplice. O idee bună este să vă pregătiți hainele seara, astfel dimineața nu mai pierdeți timp și energie decizând cu ce să vă îmbrăcați. La fel puteți planifica și mesele pentru o întreagă săptamână, să vă faceți o listă de cumpărături și o listă cu sarcini, precum și alte modalități de a simplifica și reduce deciziile.

  1. Delegați câteva decizii

Puteți delega decizii prin același mod cum delegați sarcinile la lucru sau acasă, însă unele decizii sau sarcini pot fi delegate și unor instrumente, cum ar fi plata automată a facturilor sau folosirea GPS-ul. Există instrumente pentru a vă ajută și cu decizii mai mari, ca de exemplu platforma online Moneezy. Când aveți nevoie de un împrumut rapid, Moneezy vă poate ajuta în găsirea celui mai avantajos credit prin compararea ofertelor disponibile.

  1. Luați deciziile mari dimineața.

Cercetătorii au descoperit că judecata și capacitatea noastră de a lua decizii este afectată și de ora/momentul zilei când este luată decizia. Motivul este că dimineața, după ce ne trezim avem bateriile pline și suntem mai meticuloși, mai atenți, dar pe măsure ce trece ziua, oboseala decizională se instalează și începem să luăm decizii mai la repezeală. Dacă aveți o decizie importantă de luat, încercați să o luați dimineața devreme.

  1. Limitați opțiunile.

Cu siguranță este bine să avem opțiuni, însă există și aici o limită. Numărul optim de opțiuni este între 6-8. Când avem prea multe opțiuni, decizia devine tot mai greu de luat și oboseala decizională este sporită de dorința de a lua decizia corectă. Uneori și după ce am luat o decizie, ne întoarcem la ea și începem să punem la îndoială dacă am luat decizia corectă.

Încercați să implementați măcar 1-2 dintre aceste metode, și observați dacă oboseala decizională este diminuată, dacă luați decizii mai ușor și mai încrezător.

loading...
loading...