MAI HOȚI DECÂT HOȚII

Stupoare, silă, tristețe. Așa se poate descrie reacția milioanelor de români care au aflat ieri sentința în cazul retrocedărilor de terenuri, plaje și faleze din Constanța și Mamaia. Radu Mazăre, considerat unul din cei mai mari mafioți din politica românească, a primit patru ani cu suspendare, pentru un prejudiciu de 114 milioane Euro. Stupoare, silă, tristețe. Asta simțim.

Prejudiciu de 114 milioane de Euro, nouă ani de procese, opt amânări. O adevărată saga a felului în care se face justiție în România. Împreună cu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța, printre care: Nicușor Constantinescu – fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal; șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu; șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu. Alături de cei enumerați mai sus, apar și câțiva „băieți deștepți”, obișnuiți cu sălile de tribunal, precum Cristi Borcea, Dragoș Săvulescu (ambii foști conducători la Dinamo), sau notari și tot felul de interpuși.

m1

Aceștia au fost acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Citiți acuzațiile care se aduc acestor funcționari, oameni plătiți de statul român. De fapt, de noi toți. Ei bine, pentru toate aceste acuzații, capul acestei rețele de tip mafiot, primarul Radu Mazăre, fără de care nu s-ar fi putut face afacerea, a primit o pedeapsă de cu suspendare. Nu vă vine să urlați de indignare? Așa opereaza justiția din România? Așa sunt pedepsiți niște infractori care au prejudiciat statul român de 114 milioane de Euro?

m2

Ambasadorul american a solicitat continuarea luptei împotriva corupției, oficialii europeni l-au abordat pe președintele Iohannis pentru a-l avertiza asupra acetui flagel, și judecătorii noștri ce fac? Dau pedepse cu suspendare unui primar care a tranformat Constanța și Mamaia în moșiile lui personale, unui circar care în loc să facă drumuri și să curețe litoralul românesc de tonele de gunoaie aflate la tot pasul, a organizat sambadromuri și alte evenimente deșănțate, în care ridicolul și prostul gust erau la ele acasă. Un primar care nu a făcut nimic pentru cetățenii Constanței, dar care apărea la petreceri costumat în Ali Baba, Ștefan cel Mare, Nabucodonosor, ofițer nazist, samurai sau amiral, toate acestea pe banii contribuabililor, bineînțeles. Constribuabili care, în loc să se declare scârbiți de aceste parade ale prostului gust, aplaudau frenetic de pe margine. Din moment ce Mazăre nu poate fi condamnat, propunem să fie decorat. Merită.

m4

Pe rețelele de socializare, oamenii își strigă indignarea, unii chiar propun ca judecătorii care au dat această sentință să facă pușcărie în locul celor pe care i-au făcut scăpați. Mai hoți decât hoții, Justiția română a avut nevoie de nouă ani pentru a rezolva un dosar în care faptele sunt limpezi ca lumina zilei. Judecătorii au sfidat un întreg popor, care aștepta ca cei vinovați pentru un asemenea prejudiciu să primească pedepse pe măsură. Dacă aici am ajuns, este clar că tentaculele corupției au acaparat tot sistemul, că justiția se face pe bază de cumetrie, nu respectând litera legii. Ca și în cazul lui Liviu Dragnea, și el condamnat cu suspendare, alt „fruntaș” al politicii românești beneficiază de clemență, ne râde în față, și pleacă liniștit la afacerile lui din Madagascar. Noi rămânem cu stupoarea, sila și tristețea.

Cristian Huluban

loading...
loading...