Colesterolul este un element esențial în organismul nostru și are multe funcții importante. Se produce în ficat și ajută, de exemplu, la producerea de hormoni în organism. Așa cum era de așteptat, ce este prea mult strică, la fel ca și în cazul colesterolului care, în cantități ridicate produce o serie de probleme.
Avem 2 tipuri de colesterol în organism:
- LDL – sau colesterolul rău, care în cantități ridicate duce la depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge, lucru care poate duce la înfundarea arterelor, la accidente vasculare, atacuri de cord sau insuficiență renală.
- HDL – sau colesterolul bun din organism care presupune transportul de colesterol departe de vasele de sânge și care previne apariția numeroaselor afecțiuni.
Odată ce colesterolul ajunge la un nivel foarte ridicat, este destul de greu să scapi de acesta. Însă, cu ajutorul unor remedii naturale vei putea face acest lucru încetul cu încetul, până vei ajunge la limitele normale de colesterol pe care trebuie să le ai în organism.
Usturoi
Se știe că usturoiul are numeroase beneficii pentru sănătate deoarece conține aminoacizi, vitamine și minerale. De asemenea, compușii cu sulf pe care îi are îi conferă usturoiului o serie de proprietăți terapeutice. Consumul de usturoi reduce nivelul de colesterol rău din organism, dar și a tensiunii arteriale. Consumat în mod frecvent, acesta poate scădea până la 9% din totalul de colesterol.
Pește
Peștele este bogat în acizi grași și omega-3, care ajută la reducerea apariției bolilor de inimă. Acest lucru este posibil prin scăderea nivelului de colesterol și eliberarea vaselor de sânge de colesterolul acumulat. În cazul în care nu ești un consumator constant de pește, ai putea apela la suplimentele cu ulei de pește, mai ales pentru că poți găsi foarte multe variante de omega 3 la preț mic.
Ceai verde
După consumul de apă, ceaiul verde ocupă locul doi în lume, mai ales pentru beneficiile pe care le are asupra organismului. Acesta este bogat în polifenoli, compuși care ajută la buna funcționare a organismului. De asemenea, polifenolii ajută la scăderea colesterolului rău și la creșterea nivelului de colesterol bun din organism. În plus, consumul de ceai verde poate bloca absorbția colesterolului în intestine.
Psyllium
Semințele de psyllium sunt o sursă bogată de fibre solubile. Acestea contribuie la scăderea colesterolului rău din organism și la menținerea nivelului de colesterol bun. Este necesar consumul zilnic de 2 lingurițe de psyllium, ce pot fi integrate într-un smoothie sau în salate. Acest lucru permite menținerea nivelului optim de colesterol.
Semințe de in
Semințele de in și uleiul din semințe de in conțin un nivel ridicat de acid alfa-linoleic (ALA), un acid gras care reduce riscul de apariție al bolilor de inimă, dar și de scădere a nivelului de colesterol rău din organism. Este benefic în special în cazul femeilor aflate la menopauză care se confruntă cu niveluri mult prea ridicate de colesterol. Atât semințele de in cât și uleiul de in pot fi folosite în prepararea salatelor.
Așa cum am menționat la început, colesterolul este necesar pentru buna funcționare a organismului, însă este nevoie de colesterolul bun în acest sens. Avem nevoie să înțelegem diferența dintre cele două, pentru a putea reduce consumul de alimente din cauza cărora avem în organism și colesterol rău. Printre acestea se numără:
- Brânzeturile
- Carnea roșie
- Maioneza
- Produsele de patiserie din comerț
Evitarea acestor produse și introducerea în dieta zilnică a produselor care ajută la echilibrarea nivelului de colesterol, te va ajuta să duci o viață mai sănătoasă și să eviți apariția unor probleme de sănătate, inclusiv a bolilor de inimă. Inima este cea care are cel mai mult de suferit din cauza colesterolului și prima care resimte efectele nocive ale acestuia.