Complexitatea ființei umane rămâne și astăzi un mister, prin urmare un obiect de cercetare pentru oamenii de știință. Mintea umană este de departe cel mai complex sistem de procesare a informațiilor, creierul fiind înzestrat cu o serie de caracteristici și de capacități folositoare. Tocmai de aceea dorim să dedicăm articolul următor lecturii, unul dintre declanșatorii principali ai modificărilor în funcționarea creierului uman.
Colecția Smart Blue de la Editura Arthur pe care am descoperit-o recent propune numerose cărți despre complexitatea minții umane și despre puterea empatiei, așa că dacă vrei să ai parte de lecturi interesante de weekend, îți sugerăm 5 titluri ce abordează complexitatea minții umane!
2.Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier
Michelle Cuevas ilustrează în cartea intitulată Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier puterea ascunsă a unor lucruri pe care nu le conștientizăm și fără de care viața nu ar mai fi la fel de frumoasă. Romanul are la bază povestea lui Jacques Papier, un copil ignorat de către prieteni, colegi, profesori și familie, care pornește într-o călătorie la finalul căreia constată importanța prieteniei și a puterii imaginației.
Perspectiva acestei cărți prezintă un subiect delicat pentru majoritatea părinților, care trebuie să investească mai multă dragoste și înțelegere în relația cu proprii copii.
2.Copacul dorințelor
Considerat unul dintre cele mai bune romane pentru copii în anul 2017, bestseller New York Times și Publishers Weekly, romanul Copacul dorințelor al autoarei americane Katherine Applegate este unul înduioșător și a reușit să-și lase amprenta asupra cititorilor de orice vârstă. În această carte, autoarea pune accentul pe bunătate, prietenie, grijă, acceptare și toleranță, concepte aflate la baza complexității minții umane.
Întreaga relatare se întâmplă din perspectiva unui copac intitulat Roșu, ce este supranumit și copacul dorințelor. Acest copac filosof are rol de veghe asupra comunității, transformând povestea într-una dintre cele mai frumoase relatări despre acceptare.
3.Anotimpul albinelor
Schimbarea este ideea ce definește romanul Anotimpul albinelor al scriitoarei americane Lindsay Eager. Povestea Carolinei, o fetiță de doisprezece ani și a lui Serge, bunicul suferind al acesteia, încurajează cititorii să descopere ce înseamnă pentru ei noțiunea de „acasă”. Totodată, autoarea apelează la complexitatea minții umane, cultivând încrederea că lucruri mici precum albinele, semințele sau chiar și poveștile pot satisface nevoile umanității.
Albinele, un copac fermecat și un lac verde sunt elementele magice ale acestui roman, ce urmărește călătoria unei fetițe și a bunicului ei către o viață nouă.
4.Minunea în 365 de zile. Preceptele domnului Browne
Relatată de autoarea bestsellerului Minunea, scriitoarea de origine americană R.J.Palacio, povestea Minunea în 365 de zile. Preceptele domnului Browne îl analizează în detaliu pe memorabilul profesor Browne, un mare colecționar de precepte. În acest roman sunt povestite pe larg conversațiile pe care acesta le are cu elevi pe care i-a ajutat să-și îmbunătățească parcursul vieții. Scriitoarea are grijă să atribuie fiecărei zile din an motto-uri ale unor nume remarcabile precum Goethe, Confucius, Anne Frank și alții, toate cele 365 de precepte simbolizând tăria voinței, bunătatea sufletului și puterea inimii.
5.Copiii de făină
Anne Fine, faimoasa scriitoare britanică relatează în romanul său, Copiii de făină, povestea unui diriginte temperamental numit Cartright, a cărui misiune nu este deloc una ușoară. Menit să țină în frâu o mulțime de băieți ce au în comun dezinteresul pentru învățătură, acesta îi pune pe elevi în fața unei teme neobișnuite ce implică săculeți de făină. În încercarea de a avea grijă de săculeții de făina ca si cum ar fi propriii copii, unul dintre elevi numit Simon începe să înțeleagă concepte precum prietenia, familia și responsabilitatea.
Ține cont de sugestiile noastre în materie de lecturi de weekend și cu siguranță vei descoperi o lume interesantă și complexă de care abia dacă te vei mai putea desprinde!