Pokerul online oferă mai multă intimitate jucătorului, însă acțiunea live rămâne cea mai bună experiență pentru majoritatea jucătorilor. Interacțiunea cu oamenii de la masă și senzația pe care o ai atunci când ții cărțile în mână este ceva unic. Dacă dorești să mergi pentru prima oară într-un club de poker live, ține cont de faptul că există anumite reguli simple ce trebuie respectate. Iată cinci dintre cele mai uzuale:
Fii atent la ținută
Masa de poker live este locul unde, în teorie, te poți prezenta îmbrăcat cam în orice dorești, atâta timp cât nu contravine regulamentului interior al locației în care te afli. Însă asta nu înseamnă neapărat că trebuie să adopți orice stil, deoarece nu ești singurul participant de la mese, iar alții ar putea fi deranjați dacă alegi să vii în șlapi și maiou, de exemplu. Cei mai mulți jucători aleg ținute casual, formate, de regulă, dintr-o pereche de blugi și un tricou.
Profesioniștii nu abordează, de regulă, nici ținutele care le ascund fața (ochelari de soare, glugă trasă peste față). Acest aspect e des greșit implementat de media. De fapt, jucătorii foarte buni de poker își privesc adversarii în ochi și sunt prezențe agreabile la masă, nu încearcă să se baricadeze pentru a nu putea fi “citiți”. Desigur, mai există și excepții. Phil Hellmuth este unul dintre cei mai cunoscuți jucători de poker, cu 15 brățări WSOP în palmares.
Dar veteranul de 55 de ani nu este întotdeauna cea mai agreabilă prezență la masa de joc. Sunt notorii incidente de la evenimente importante în care acesta a dezaprobat vehement modul de joc al unor dintre adversarii săi de la masă. Dar Hellmuth este “excepția care confirmă regula”. De obicei, profesioniștii sunt oameni foarte prietenoși, iar cel mai bun exemplu este canadianul de origine română Daniel Negreanu.
Pe lângă ținuta pe care o alegi, este important pentru confortul tău și al celorlalți ca ea să fie proaspăt spălată. Jucătorii pot petrece ore bune la masă, iar emoțiile pot lăsa “urme” adânci. Adițional, o atenție acordată mâinilor, care trebuie să fie foarte curate mereu, e de bază în succesul prezenței la masa de joc. Asta deoarece camerele video (în cazul turneelor filmate) au adesea prim-planuri asupra cărților și iau astfel în vizor și mâinile jucătorilor.
Ține-ți fisele la vedere
Atunci când ești foarte “deep” într-un turneu, este foarte greu pentru un adversar să-și dea seama câte fise mai ai în față dacă nu le aranjezi cum trebuie. Regula este să ții fisele cele mai mari mai în față, pentru o numărătoare aproximativă. Nimeni nu-și dorește să fie implicat în discuții inutile despre câte fise mai ai în “spate”, mai ales în mijlocul unor mâini importante.
Nu deranja jucătorii implicați într-o mână
Atunci când nu participi activ la o mână, este indicat să păstrezi liniștea și să-ți lași oponenții să se concentreze asupra mâinii la care participă. Asta înseamnă că nu e indicat să vorbești tare în timp ce alții iau decizii și nici nu e elegant să discuți strategii de joc sau să critici aspecte din jocul altcuiva. De-asemenea, dacă decizi să nu participi la o mână, nu trebuie să-ți fluturi cărțile înainte să „foldezi”, deoarece vei influența jocul într-un mod negativ.
Poartă-te frumos cu toată lumea
Caracterul unei persoane se vede foarte des la masa de joc. Și nu neapărat în situații incomode, cum ar fi un „bad beat”, ci și atunci când câștigă un pot. Indiferent de rezultat, atitudinea ta pozitivă spre adversari trebuie să rămână neschimbată. Nu e necesar să-i tratezi ca pe niște prieteni, dacă nu simți acest lucru, însă e important să ai bun-simt și respect în raport cu toată lumea. Asta include și dealerul, care e acolo doar pentru a-și face treaba și nu are nicio vină dacă tu pierzi multe fise la o mână.
Nu trage de timp
Evident, o perioadă de gândire prelungită își are rost în momentele importante sau atunci când e nevoie să dai impresia că eziți pentru a atrage un alt jucător într-un pot, dar e inutil să tragi de timp atunci când nu e cazul. O reacție de tip “Hollywood” înaintea unei decizii banale îți va crea o reputație proastă la masă.