Iubitor de bricolaj? Află aceste 5 calități ale OSB-ului

În rândul profesioniștilor în construcții dar și al pasionaților de bricolaj, OSB-ul este cunoscut ca unul din materialele cu cel mai bun raport calitate-preț, putând fi procurat din majoritatea magazinelor de construcții la prețuri mai mult decât rezonabile. În ceea ce privește calitățile acestui material, acestea sunt multiple, iar pentru cei mai puțin familiarizați le vom prezenta pe cele mai importante.

Cat de rezistent este OSB-ul?

Spre deosebire de placaj, cu care este comparat uneori, OSB-ul este un material mult mai rezistent, datorită structurii sale speciale. Vorbim de un material prefabricat din lemn, alcătuit în proporție de peste 90% din așchii dispuse în 3-5 straturi, care vin perpendicular unul pe celălalt. Cealaltă componentă a OSB-ului este adezivul pe bază de rășină sintetică, aplicat prim tratament termic. Odată întărit adezivul, placa de OSB mai este supusă unui tratament cu o soluție care îi sporește rezistența la umiditate. Rezultă astfel un material foarte rezistent, datorită texturii, dar și foarte rigid, ceea ce îl face ideal pentru construcții și pentru alte lucrări de bricolaj.

Disponibil în mai multe variante

Plăcile din OSB pot fi utilizate în mai multe scopuri și în diferite condiții, asta și datorită faptului că sunt disponibile în mai multe modele, care variază ca grosimi și proprietăți după cum urmează:

  • Plăcile OSB clasa 1 – sunt recomandate pentru uzul general, în medii uscate, pentru finisaje și lucrări la interior. Au un grad de rezistență mai scăzut, așa că nu se folosesc în lucrări structurale.
  • Plăcile OSB clasa 2 – sunt plăci portante, deci pot fi folosite și cu rol structural, cu recomandarea de a fi aplicate în medii uscate.
  • Plăcile OSB clasa 3 – sunt similare celor din clasa precedentă, doar că acestea au rezistență la umiditate și pot fi folosite fără probleme în medii umede.
  • Plăcile OSB clasa 4 – sunt plăcile cu cea mai mare rezistență, recomandate în lucrări structurale, în medii umede.

În ceea ce privește grosimea plăcilor, aceasta variază între 6 și 40 de milimetri. De asemenea, dimensiunea cea mai des întâlnită este de 2500 mm x 1250 mm, iar pe https://mathaus.ro/c/osb/1611 poți găsi oricare dintre variante.

Se vopsește cu ușurință

Dacă ți se pare inestetic aspectul structurilor din OSB, din cauză că așchiile din structură sunt vizibile, plăcile pot fi vopsite. Dacă nu ai mai făcut asta până acum, iată câteva sfaturi despre cum poți vopsi o placă de OSB:

  • folosește grund pentru o mai bună aderență a vopselei;
  • curăță bine suprafața înainte de a aplica grundul;
  • pentru structurile de exterior, folosește o vopsea pe bază de ulei;
  •  pentru interior, poți folosi un baiț special pentru lemn.

Se manevrează și se montează cu ușurință

În ciuda rigidității și rezistenței specifice, plăcile de OSB au o greutate redusă, ceea ce le face foarte ușor manevrabile. În acest mod se instalează cu ușurință, iar orice construcție, oricât de complexă, va fi gata într-un timp mult mai scurt decât dacă ai folosi un alt material. Ușurința utilizării e dată și de faptul că montarea se poate realiza cu orice sistem de fixare pentru lemn.

Durabilitatea placilor OSB

Construcțiile din OSB sunt rezistente în timp, însă cu condiția ca materialul folosit să fie cel potrivit. Astfel pentru structurile exterioare este nevoie de un tip de plăci rezistente la umiditate, totodată, pentru pereți, dușumele și acoperișuri, fiind nevoie de plăci din clasa 3 și 4, cu o rezistență mecanică sporită.

Sperăm că aceste argumente te-au convins să folosești din ce în ce mai des OSB-ul în proiectele tale de bricolaj și chiar pentru construcțiile mai complexe.

 

 

 

 

 

 

 

loading...
loading...