Ionela – Alina Geonea, primul deputat independent din Parlamentul României (P)

În timp ce întreaga lume este preocupată în a găsi soluții la efectele pandemiei, România joacă periculos, fără a avea nicio strategie. De fapt, are o singură strategie. O strategie prin care alegerile parlamentare să fie câștigate de un partid sau altul. Teoretic, este un lucru normal pentru că esența politicii este să deții puterea. Iar, puterea nu se cere, se ia. 

Cu toate acestea, partidele politice par să fie la fel de anchilozate ca acum 4 ani, 8 ani sau chiar 12 ani. Cetățenii asistă la o așa-zisă dezbatere electorală – mai mult confruntare – între echipele de comunicare ale politicienilor. Nu între politicieni. Cetățenii primesc mesaje autentice, originale, fără însă a avea vreo legătură cu realitatea lor. A cetățenilor și nu a politicienilor. Între cetățeni și politicieni există un canion. Poate cel mai mare din lume. Nimeni însă nu este îngrijorat. Politicienii continuă cu partitura lor, în timp ce populația este surdă. Iar, din acest tango al groazei nimeni nu va câștiga. Chiar dacă un partid politic sau altul va obține o majoritate clară, evidentă în Parlament, nu va avea susținerea populației. Pare un non sens, nu? Ei bine, nu este. Presupunând că partidul X va obține 60% din participanții la vot, atunci el va avea majoritatea. Însă, dacă la vot participă doar 40%? În realitate, partidul X are doar…24%. Deci, nicidecum o puternică susținere populară. Și, uite-așa apar mișcările sociale, nemulțumirile. 

Revenind la campania electorală. Lupta se dă între oamenii din spatele partidelor politice. Între echipele de comunicare. Mesajele atent alese sunt, însă, aruncate în aer de realitate. O realitate pe care fiecare cetățean o percepe, o trăiește la intensități diferite. Însă, o simte pe propria-i piele. Indiferent de programele de guvernare lansate sau de nu știu ce măsuri populiste aruncate pe piață. 

Între ceea ce promit partidele și ceea ce trăiesc oamenii este o diferență uriașă. Între ceea ce susțin și fac este la fel o discrepanță revoltătoare. Practic, mai bine de 30 de ani, generații de-a rândul am asistat la o piesă ieftină în care impostura era personajul principal. Iar, cinismul trăsătura principală. Rezultatul se vede azi. Sistemul de sănătate este în colaps. Și, nu din cauza pandemiei. Pandemia doar a ridicat cortina, în spatele ei – al cortinei – aflându-se un rege gol. Un rege care nici măcar nu are decența de a se rușina. Din contră. Crede că este important pentru că, nu, este rege. Pandemia a mai demonstrat cât de șubred este Statul, cât de vulnerabil este sistemul. De la învățământ și până la sănătate, de la social și până la clasa politică. În diverse grade de vulnerabilitate. Însă, așa cum se prezintă, ele nu pot face față.  

În tot acest timp, regina imposturii a fost clasa politică. O clasă politică dinozaurizată care nu a găsit înțelepciunea de a se uni pentru depășirea momentului pandemiei. Din contră. O clasă politică ce nu pricepe că locul imposturii nu este în Parlament sau în administrația locală. Parlamentul este un loc care nu trebuie alterat cu impostură. Parlamentul este cel care, prin reprezentanții cetățenilor, are datoria de a genera încredere. O încredere bidirecțională. Către cetățeni, asigurându-i că drepturile le sunt respectate și interesele promovate, dar și către celelalte autorități (justiție, armată, servicii secrete etc.) că au un partener care să le asigure un cadru legal normal, dar, în același timp, și un ochi atent la depășirea atribuțiilor. 

Din păcate, actuala clasă politică a transformat Parlamentul într-un…bazar. Un loc în care totul se tranzacționează, totul are un preț. Chiar și viața și moartea propriilor cetățeni. Nu aceasta este normalitatea parlamentară. Normalitatea parlamentară înseamnă ca lucrurile să fie făcute pe bune. Legile să fie elaborate de o manieră care să nu genereze discriminări. Parlamentul, prin activitatea sa, trebuie să fie garantul echilibrului și al încrederii dintre cetățean și autorități. Nicidecum generator de neîncredere și de discriminare. 

Ne place sau nu, acesta este tabloul. Oricât de mult s-ar strădui echipele de comunicare să cosmetizeze realitatea, tabloul este sumbru, sistemul gâfâie, clasa politică este măcinată de interese meschine, politicienii au demonstrat și demonstrează impostură și cinism. Avem însă șansa de a alege să alegem. De a ieși din rând și de a ne implica. Aceasta este calea spre un Parlament normal, autentic și o Românie sănătoasă. La trup, dar și la suflet! 

Frica lor este alegerea ta! Alege independent! 

Candidatura mea se desfăsoară sub semnul unui apel de a alunga impostura din Parlament, întrucât, partidele politice, aceste entități private care gestionează viața publică au o singură preocupare, și anume aceea de a păzi intrarea în politică a tinerilor și a femeilor! Fac planton să nu acceadă independenți în altarul democrației. Pentru că în România de astăzi, dacă nu ești membru de partid, corupt sau coruptibil, dacă nu ai un preț, dacă nu se știe până unde te ține lesa, și nu poți fi controlat, sistemul nu te vrea! Acesta este motivul pentru care în ultimii 30 de ani am fost obligați să alegem răul mai puțin răudar membru al unui partid politic. 

Banii tăi sunt în buzunarele lor! A sosit vremea să plătească! 

Susțin schimbarea legii privind subvențiile acordate partidelor politice. În contextul economic actual, consider că este aberant ca în fiecare an să plătim din banii noștri, ai cetățenilor, peste 71 de milioane de euro partidelor politice parlamentare. De ce? Oare 71 de milioane de euro nu își pot găsi utilitatea în finanțarea unor domenii de importantă strategică, precum educația, sănătatea, susținerea economiei românești, lupta împotriva violenței domestice? Menționez faptul că doar un deputat independent poate susține acest proiect, pe lângă altele pe care partidele politice nu le pot vota, întrucât ar fi în contradicție interesele lor personale și de grup. Ca parlamentar independent, nu voi fi nevoită să execut orbește ordinele unui președinte de partid, ale cărui decizii pot fi, dar în egală măsură nu pot fi în interesul nostru al cetățenilor. Ei au bani și subvenții, TU doar facturi… Fă-i să plătească! 

Ei au imunități și subvenții. TU ai doar un VOT! Fă-l să merite! Pe 6 decembrie!  

De asemenea, voi iniția un amendament legislativ prin care să eliminăm imunitățile parlamentare. Adică, să revenim la un Parlament autentic, în care nimeni nu este mai presus de lege. Cum este posibil ca un „ales al neamului” să nu poată să fie anchetat pentru comiterea unor fapte penale decât cu acordul colegilor? Unde s-a mai văzut așa ceva?

Dacă pornim de la premiza că autoritățile statului comit abuzuri, atunci este și mai grav. Înseamnă că actuala clasă politică nu și-a făcut treaba. Parlamentul este cel care generează legi, dispune de practica democratică a controlului parlamentar, are diverse comisii comune de control al activității diverselor instituții ale statului român. Ori, dacă respectivele instituții comit abuzuri, înseamnă că le comis sau le-au comis cu complicitatea clasei politice. Deci, un fel de horă a hoților.

România nu mai poate continua cu o clasă politică în care cuvântul de ordine este impostura, dublul limbaj, incompetența, blatul, aranjamentele transpartinice, negocierile pe seama cetățenilor.

Este dizgrațioasă această manieră de a face politică. Practic, ei – impostorii – au reușit să transforme clasa politică în cel mai urând talcioc unde totul se negociază, totul are un preț…inclusiv viața cetățenilor. Această manieră nu reprezintă fundamentul unui stat modern și democratic.

Complementar, voi iniția o lege prin care să fie combătut traseismul politic. În administrația publică, dacă un consilier local sau județean pleacă din partidul din partea căruia a candidat, atunci își pierde mandatul. La fel trebuie să fie și cu parlamentarii. De ce? Oamenii au votat un om care le-a propus o anumite ideologie, anumite proiecte. Or, dacă pleci de la stânga și treci la un partid de dreapta despre ce ideologie vorbim? Vorbim doar despre impostură, cinism și ipocrizie.

Pe 6 decembrie, impostorii primesc o nuielușă. Candidații independenți… un VOT! Al tău!

Pe 6 decembrie avem o șansă unică. O șansă să redevenim la normalitate. O normalitate…normală aș spune. Am mai văzut „normalitate” în viziunea Președintelui țării. Însă, pe 6 decembrie, dacă ne vom implica – fiecare dintre noi – avem șansa de a alege să alegem. Să alegem un Parlament autentic, fără impostori și fără incompetenți. Consider că este foarte important ca Parlamentul României să fie exact ceea ce trebuie să fie. Adică, acea arenă în care nu avem gladiatori sau politicieni care luptă. Ci, o arenă de dezbateri de idei pornind de la binele public, de la interesul cetățeanului și nu de la dorința de a genera noi imunități care să îi pună la adăpost în relație cu DNA-ul de exemplu.

Parlamentul trebuie să redevină la scopul său. Acela de a face legi pentru cetățeni. Legi care să stea în picioare. Nu legi pe care, după 1 săptămână de la promulgare, să le amendăm pentru că… au erori.

O singură voce poate schimba gândirea unei săli pline. Implică-te, pentru ca vocea ta să fie auzită în parlamentul României!

Barack Obama spunea că o singură voce poate schimba gândirea unei săli pline. Şi dacă o voce poate schimba mentalitatea unei săli, atunci poate schimba un oraş. Dacă poate schimba mentalitatea unui oraş, poate influenţa un stat. Dacă influenţează un stat, influenţează o naţiune şi lumea întreagă. Acesta este crezul cu care plec la aceasta luptă grea, dar nu imposibilă!

Pe 6 decembrie contez pe votul tău!

Ionela – Alina Geonea, candidat independent pentru Camera Deputaților, circumscripția București.

 

loading...
loading...