Înlocuirea anvelopelor: când trebuie făcută?

Verificarea benzii de rulare a anvelopelor presupune diferite metode, care te ajută să afli dacă este momentul să le înlocuiești. O bandă de rulare foarte uzată va împiedica o anvelopă să funcționeze în siguranță, iar asta poate duce la tot felul de incidente neplăcute. 

Atunci când anvelopele nu sunt în stare bună, nici mașina nu va funcționa în siguranță. Anvelopele sunt singurul punct de contact al mașinii cu șoseaua, iar starea lor trebuie să fie impecabilă pentru a putea asigura aderența perfectă și manevrabilitatea pe care ți-o dorești. 

Află în continuare când trebuie să înlocuiești un cauciuc de vară, care trebuie să reziste la temperaturi înalte, dar și unul de iarnă, care trebuie să asigure o tracțiune ridicată în condiții de polei ori zăpadă pe carosabil. 

Toate anvelopele sunt predispuse la uzură, iar aceasta poate fi favorizată de alinierea roților ori de presiunea anvelopei. Banda de rulare a anvelopei trebuie să aibă un aspect uniform pe întreaga suprafață, mai degrabă decât în interior sau doar în exterior. Atunci când nivelul de uzură este unul ridicat, va trebuie să iei în calcul înlocuirea anvelopelor. 

Vârsta anvelopei este un alt factor în funcție de care te poți ghida pentru înlocuirea acestora. Atunci când componentele anvelopei, inclusiv cauciucul încep să-și schimbe aspectul, se poate ca motivul să fie îmbătrânirea anvelopei. În funcție de  perioada de utilizare, a condițiilor de depozitare ori a mediului, anvelopele pot fi mai mult sau mai puțin afectate de vârsta pe care o au. 

Recomandările producătorului te vor ajuta, de asemenea, să știi când este momentul pentru a schimba anvelopele. Un set de anvelope ar trebui să reziste în jur de 100.000 de km sau aproximativ 5 ani. În funcție de tehnologia utilizată, a materialelor din care sunt realizate și a designului, anvelopele pot avea o perioadă mai mică sau mai mare de utilizare recomandată. După împlinirea acestor limite, este obligatoriu să schimbi anvelopele. 

Tipul de anvelopă utilizat joacă de asemenea un rol important în durata de folosire. Anvelopele de înaltă calitate pot dura cu pană 50% mai mult decât cele standard. În plus, anvelopele all season, de vară sau de iarnă vor avea calități și proprietăți diferite, în funcție de materialul din care sunt realizate. 

Modelul mașinii tale va influența și el durata de utilizare a anvelopelor. SUV-urile și van-urile sunt mult mai grele decât un sedan, astfel încât, dacă mașina nu este echipată cu un model adecvat de anvelope, acestea se pot uza mai repede decât se estimează. 

Stilul tău de conducere va influența direct durata de viață a anvelopelor montate pe mașina ta. Dacă îți place stilul sport, cu accelerări rapide și frânări bruște, anvelopele se vor uza prematur. Dacă le vei supune în mod regulat la accelerație puternică, sarcină grea, conducere agresivă și pe teren denivelat, anvelopele vor fi uzate prematur. 

Zona în care locuiești sau în care conduci în majoritatea timpului, este un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare referitor la înlocuirea anvelopelor. În funcție de terenul pe care rulează mașina, dar și de climă, uzura anvelopelor poate diferi. Temperaturile mai scăzute înseamnă presiune mai mică în anvelope, ceea ce poate duce la anvelope dezumflate și chiar pană. Pe de altă parte, temperaturile extrem de ridicate înseamnă încălzirea pavajului și, implicit, o frecare  mai mare între anvelope și carosabil. Creșterea emisiilor de căldură provenite de la anvelope poate fi periculoasă, cu atât mai mult dacă nu sunt umflate corect, dacă sunt fisurate ori deteriorate. Expunerea la lumina soarelui și la temperaturi ridicate scurtează durata de viață a anvelopelor, astfel încât dacă locuiești într-un asemenea climat, va trebui să schimbi mai des anvelopele. 

loading...
loading...