Îngrozitor! Ce erau obligate să facă femeile pe vremea lui Ceaușescu pentru a afla dacă sunt însărcinate. O practică așa cum nu s-a mai văzut nicăieri

Deși astăzi testele de sarcină sunt foarte simple și se pot găsi la orice farmacie, pe vremea comunismului nu existau metode contraceptive iar românii se găseau în situația de a improviza. 

Sarcinile nedorite erau la ordinea zilei, dar după ce, în anul 1966, Ceaușescu a dat Decretul 770, iar avortul era interzis prin lege, femeile se stingeau pe capete încercând să scape de copiii pe care nu-i mai puteau crește. În plus, în multe cazuri avortul era realizat de către persoane neavizate și fără pregătire.

La începutul anilor ’80 s-a decis oprirea importului de medicamente pentru ca România să își poată plăti datoriile externe. Tocmai de aceea testele de sarcină au ajuns să se realizeze printr-un mod straniu care astăzi poate părea subiect de comedie: folosind un mascul broască!

Cum se proceda: sărmanele broaște erau injectate cu urina femeii despre care se credea că este însărcinată, iar dacă broasca avea ovulație și făcea ouă, sarcina era garantată!

Adrian Sangeorzan, doctor ginecolog, Brașov, în documentarul ,,Decrețeii”, declară potrivit a1.ro: ,,Era un test foarte bun. Dar cere timp și, de la un punct, broaștele erau complet epuizate. Era cinic și ridicol că ne bazăm pe o broască că să aflăm dacă o femeie este gravidă sau nu”. Tot el mai precizează: „Totul a dispărut din România la acea vreme, inclusiv broaștele. Știam că existau, dar nu avea cine să le livreze pentru că sistemul era total blocat”.

Se pare că cu timpul s-a evoluat la hormonul hCG, care este prezent în urina gravidelor, la scurt timp după concepție.

b1

Sursa: a1.ro

loading...
loading...