Infiltratiile de apa: 4 moduri eficiente de a le evita

Una dintre cele mai comune probleme ale locuințelor o reprezintă infiltrațiile de apă. Acestea afectează structura de rezistență a casei, începând de la fundații spre pereți. Afla cum poți evita apariția infiltrațiilor și ce anume trebuie să ai în vedere pentru a îmbunătăți caracteristicile casei tale.

Instalează o structură de calitate de jgheaburi și burlane

Ar trebui sa știi că cea mai mare parte a infiltrațiilor au la bază apa provenită din precipitații și anume apa care se acumulează la baza locuinței, după scurgerea ei de pe acoperiș. Pentru ca apa din precipitații provenită de pe acoperiș să nu mai fie o problemă ar trebui să cumperi jgheaburi de calitate care să preia cantitatea de apă, pe care să o transfere ulterior, cu ajutorul burlanelor, spre rigolele de scurgere aflate în imediata vecinătate a locuinței.

Jgheaburile trebuie să fie realizate din materiale calitative, iar îmbinările trebuie să fie foarte bine izolate, astfel încât să nu existe scurgeri de apă în această zonă. În acest fel apa nu se va mai scurge pe pereții locuinței spre fundație, iar în acest fel ea nu se va mai infiltra la nivelul betonului, pentru a urca în capilaritatea acestuia.

Instalează trotuare perimetrale

Pericolul cel mai mare atunci când vine vorba despre infiltrații constă în faptul că aceasta, fiind un lichid, are proprietatea de a ascende în structura poroasă a betonului. Pericolul cel mai mare în reprezintă zona fundației și cea a pereților de rezistență de la nivelul inferior, deoarece apa prezentă în structura de beton duce la corodarea armăturilor. În plus, apa este supusă procesului de îngheț- dezgheț, iar acest lucru înseamnă cicluri succesive de contractări și dilatări ale betonului, deci încărcări suplimentare inutile. Aceste încărcări pot duce la deteriorarea și chiar la colapsul clădirii.

Pentru a proteja cât mai bine zona fundațiilor este importantă instalarea trotuarelor perimetrale. Acestea sunt realizate cel mai adesea din beton, cu o anumită pantă care ajută la scurgerea apei spre zona rigolelor de colectare a apei. Trotuarele perimetrale izolate sunt o soluție eficientă de izolare pe care ar trebui să o ai în vedere atunci când încerci să eviți infiltrațiile.

Folosește o hidroizolație pentru fundație

Dacă apa ajunge în zona fundației, a subsolurilor și a demisolurilor, pericolul infiltrațiilor este foarte mare. Apa are proprietatea de a împinge cu putere incintele în care aceasta încearcă să se infiltreze, iar acesta este motivul pentru care destul de multe locuințe se confruntă cu ridicarea plăcii de beton la nivelul subsolului, ca urmare a volumului de apă. Hidroizolațiile pe bază de spumă poliuretanică, care reacționează la contactul cu apa sau hidroizolatii polimerice lichide sunt o soluție benefică de izolare, așa că ar trebui să ai în vedere acest aspect.

Fundațiile sunt elementele constructive care asigură transmiterea la teren a încărcărilor, așadar acestea trebuie să fie protejate cât se poate de bine de infiltrațiile de apă. Măcinarea în timp a fundației conduce la pierderea stabilității construcției, iar acest lucru este de evitat.

Hidroizolează soclul

Pentru a proteja cât mai bine o clădire trebuie să ai în vedere continuitatea hidroizolației cel puțin până la nivelul soclului, astfel încât zona să fie cât mai bine protejată. Astfel, atunci când realizezi hidroizolarea fundației este indicat să urci cu stratul de protecție până în zona soclului, astfel încât apa să nu se poată infiltra în structură.

Deși necesară pentru a susține procesele vieții, apa este unul dintre cei mai aprigi dușmani ai construcțiilor. Din acest motiv este necesar să ceri ajutorul specialiștilor pentru a alege cele mai potrivite produse pentru protecție, indiferent dacă acestea înseamnă jgheaburi și burlane sau hidroizolații care să protejeze clădirea.

loading...
loading...